Update

Wilders: val Limburgse coalitie te wijten aan oude regentenpolitiek CDA

De val van de coalitie in de Limburgse Staten is 'onnodig' en te wijten aan de 'oude regentenpolitiek' van het CDA. Dat twitterde PVV-leider Geert Wilders vanmiddag.

Geert Wilders met CDA'ers Sybrand van Haersma Buma en Maxime VerhagenBeeld anp

Limburg was de enige provincie in Nederland waar de partij van Wilders een plek in het bestuur wist te veroveren. De partij leverde twee gedeputeerden, Antoine Janssen en Theo Krebber. De PVV vormde samen met het CDA en de VVD de coalitie in de zuidelijke provincie.

Vanmiddag steunde het CDA een motie van wantrouwen van de PvdA. Daardoor ontstond een meerderheid. 'Het vertrouwen in de coalitie is weg', zei voorzitter Martijn van Helvert van de CDA-Statenfractie. Het CDA vindt dat de PVV de koningin en de Turkse president Gül geschoffeerd en beledigd heeft en daarmee het coalitieakkoord geschonden heeft.

Catshuis
PvdA-leider Diederik Samsom twitterde over de gevallen coalitie: 'Pijnlijk: terwijl CDA Limburg vertrouwen in PVV opzegt vanwege schofferen Gül, gaan CDA en PVV straks in het Catshuis gewoon vrolijk verder.'

De Limburgse coalitiepartij VVD toonde zich 'verbouwereerd' over de val. VVD-fractievoorzitter Eric Koppe zei verbaasd te zijn dat het CDA al een uitgetypt vel papier klaar had met een verklaring over het einde van de coalitie. Ook PVV-statenlid Michael Heemels constateerde dit: 'Het CDA had de brief al uitgetikt en gecorrigeerd klaarliggen'.

PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen reageerde aangeslagen. 'Het spijt me dat het CDA dit doet, omdat het belang van Limburg hiermee geschaad wordt', zei ze.

'Nieuwe lente'
Fractievoorzitter Bert Kersten van oppositiepartij PvdA zei het verdrietig te vinden dat het zo is gelopen. 'Op naar een constructieve samenwerking', twitterde hij na afloop van het debat. Thijs Coppus van de SP was blij en zei dat het tijd is voor een nieuwe lente.

Margriet van Tulder van de GroenLinks-statenfractie twitterde dat de crisis in Limburg niet mag worden genegeerd in het Catshuis, waar VVD, CDA en PVV al weken onderhandelen over miljardenbezuinigingen.

Gouverneur Theo Bovens sprak van een teleurstellende dag. Hij hield de staten voor dat de coalitie in politieke zin gevallen is, maar het college van Gedeputeerde Staten er formeel nog zit. 'De conclusie aan het eind van het debat is dat voor Limburg enkele weken van onzekerheid zullen aanbreken', zei hij.

Verhagen
CDA-vicepremier Maxime Verhagen betreurt het dat er 'vanwege de verstoorde persoonlijke verhoudingen een einde is gekomen aan de coalitie in Limburg'. Hij zegt dat in een reactie tegen het ANP.

Verhagen voegt er aan toe dat de CDA-onderhandelaars in het Catshuis zich 'blijven concentreren op een goed pakket maatregelen voor de aanpak van de crisis'.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom laat in een reactie weten dat het 'nooit wenselijk' is dat in tijden van crisis een coalitie valt, zoals nu in Limburg. 'Maar als er geen vertrouwen is tussen de coalitiepartijen, is er geen basis meer voor verdere samenwerking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden