Wilders: 'Uitspraak Van der Burg knettergek'

Het was wachten op de tweet: PVV-leider Geert Wilders noemde de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg woensdagochtend 'knettergek.'

Michiel Couzy
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Aanleiding was de uitspraak 'hoe meer asielzoekers, hoe beter', die Van der Burg dinsdagavond deed in de Stadsschouwburg. Volgens hem is de stad beter in staat vluchtelingen op te vangen dan een dorp.

"Het draagvlak is hier veel groter," zegt hij in een toelichting. Voor een VVD'er is de uitspraak opmerkelijk, want de partij wil vooral minder asielzoekers. "In de VVD wordt hier wisselend over gedacht, maar ik ben wie ik ben en daarom zeg ik dit."

Van der Burg kwam dinsdagavond sowieso uit de kast als een extreemlinkse VVD'er. Zo nam hij subtiel afstand van de beruchte 'pleur op'-uitspraak van partijgenoot Mark Rutte, die hiermee doelde op Turken die weinig affiniteit hebben met Nederland. Roepen dat iemand het vliegtuig moet pakken als het hem niet bevalt, is te makkelijk, vindt Van der Burg.

Daarna zei hij ook nog dat hij zich kan voorstellen dat auto's minder ruimte krijgen in een groeiende stad, een standpunt dat eerder bij GroenLinks past dan bij VVD. Volgens Van der Burg is dit standpunt niet links, maar 'pragmatisch'.

VVD-er Daniël van der Ree liet direct via Twitter weten het niet met zijn partijgenoot eens te zijn. "In tegenstelling tot Eric van der Burg hoop ik dat het volgende kabinet echt werk gaat maken van het indammen van de asielstroom."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden