Wilders schuldig aan aanzetten tot discriminatie

Geert Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn "minder-Marokkanen'-uitspraken, gedaan op 19 maart 2014.

Rechters voorafgaand aan de uitspraak in het strafproces tegen Geert Wilders. Op de voorgrond advocaat Maarten t Sas. Beeld ANP
Rechters voorafgaand aan de uitspraak in het strafproces tegen Geert Wilders. Op de voorgrond advocaat Maarten t Sas.Beeld ANP

De rechtbank op Schiphol achtte niet bewezen dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot haat. Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops meldt dat de PVV-voorman tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

De rechtbank heeft besloten hem wel schuldig te bevinden maar geen straf op te leggen. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider. Met de uitspraak is Wilders volgens de rechtbank voldoende gestraft.

Volgens het vonnis heeft Wilders "een hele bevolkingsgroep apart gezet, zonder onderscheid te maken". De rechtbank verwijt Wilders dat hij "een groep collectief in eigen waarde heeft aangetast'', zo zei Steenhuis mede namens zijn collega-rechters Elianne van Rens en Sijbrand Krans in het Justitieel Complex Schiphol.

Bij de uitspraak waren Wilders noch zijn raadsman Geert-Jan Knoops aanwezig.

Reactie OM
Het OM zegt in een reactie dat de schuldigverklaring van Wilders belangrijker is dan het feit dat hem geen straf is opgelegd. Volgens persofficier van justitie Alexandra Oswald is Justitie tevreden met de uitspraak.

"Het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie een norm heeft gesteld, namelijk dat ook een politicus geen groepen mensen mag wegzetten op basis van hun afkomst. Het principe en de normstelling is belangrijker dan de boete'', aldus Oswald

Volgens het OM is vastgesteld dat Wilders zijn uitspraken goed heeft geregisseerd om zo veel mogelijk nieuwswaarde te genereren.

Of het OM in navolging van Wilders in hoger beroep gaat, kan zij nog niet zeggen. Het OM wil eerst het vonnis bestuderen. "Bij het vervolgingsbesluit tegen Wilders zijn we ook niet over een nacht ijs gegaan."

Wilders zelf heeft na de uitspraak spijkerhard uitgehaald naar de Amsterdamse rechtbank.

"Drie PVV-hatende rechters verklaren Marokkanen tot ras en veroordelen mij en half Nederland. Knettergek.'', twitterde de politicus.

Abdou Menebhi, een van de bijna 6500 mensen die aangifte deden tegen de PVV-leider: ,,Wilders is veroordeeld, dat is positief. Ik vind het niet zo erg dat hij geen straf heeft gekregen, hij moet voortaan opletten op wat hij zegt en doet. We houden altijd de mogelijkheid terug te gaan naar de rechter. Belangrijk is dat we actief blijven strijden tegen Wilders en zijn ideeën.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden