Plus

Wilders, Rutte en Buma moeten het ontgelden in Al Kabir

De Al Kabir Moskee op de Weesperzijde opende zondagmiddag de deuren voor een bijeenkomst tegen islamofobie en moslimdiscriminatie. 'Ga stemmen,' was het devies. PVV, VVD en CDA kregen een negatief stemadvies, linkse partijen konden op bijval rekenen. Denk zag een potentiële achterban.

Jop van Kempen
Gespreksleider Yassin El Forkani, Catalene Passchier (vice-voorzitter FNV), Abdou Menebhi (Emcemo), Maureen van der Pligt (Comité 21 maart) en Ineke van der Valk (UvA). Beeld Jop van Kempen
Gespreksleider Yassin El Forkani, Catalene Passchier (vice-voorzitter FNV), Abdou Menebhi (Emcemo), Maureen van der Pligt (Comité 21 maart) en Ineke van der Valk (UvA).Beeld Jop van Kempen

En ineens viel de discussie stil. Rond de klok van vier uur was het immers tijd voor het middaggebed, en daarvoor moest de politiek even wachten. Alle gelovigen gingen op de knieën en richting Mekka. De niet-moslims, een minderheid in de Al Kabir Moskee, keken vanaf de zijlijn toe.

Ruim honderd belangstellenden waren afgekomen op de bijeenkomst 'solidair met moslims'. Het waren vooral moslims van het mannelijke geslacht, al zaten er ook enkele vrouwen en een man met een keppeltje.

Sommige sprekers spraken alleen over islamofobie en moslimdiscriminatie terwijl anderen discriminatie en antipathie niet alleen voor de islam reserveerde. Zo hekelden Catalene Passchier (vakbond FNV) en Ineke van der Valk (gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam) uitsluiting van groepen in het algemeen.

Weerstand
De bijeenkomst, met jongerenimam Yassin El Forkani als gespreksleider en Nederlands-Arabisch vertaler, stond grotendeels in het teken van de verkiezingen van 15 maart. Nu PVV-leider Geert Wilders in zijn summiere verkiezingsprogramma maatregelen heeft aangekondigd die in strijd zijn met de huidige rechtsstaat (alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod van de Koran), groeit de weerstand onder het islamitische deel van Nederland.

Niet alleen Wilders moest het ontgelden in de Al Kabir Moskee maar ook premier Mark Rutte. Rutte, voorstander van de vrijheid van godsdienst, had in een interview in Trouw van bijna tien jaar geleden gezegd dat hij de islamitische oproep tot gebed 'jengelmuziek' vond. Daar viel Abdou Menebhi over, nog steeds. "Dat zorgt immers voor polarisatie," vond de voorzitter van Het Euro-Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo).

Ook het CDA moest het bij Menebhi ontgelden. "Nederland wordt bedreigd door de radicale islam," had leider Sybrand Buma in het lijsttrekkersdebat van RTL op 26 februari gezegd. Daar was Menebhi het niet mee eens. Ook had Buma nadrukkelijk op de christelijke oorsprong van Nederland gewezen, hetgeen islamofobie in de hand zou werken.

Maar welke partijen kunnen het in de ogen van Menebhi wel goed doen? "Ik adviseer links te stemmen," zei hij. "Dus SP, Groen Links, PvdA en D66." Naar welke partij zijn eigen voorkeur uitging, wilde hij niet zeggen. "Maar ik wil wel zeggen dat ik vind dat iedereen moet gaan stemmen om de islamofobie op een democratische wijze te bestrijden. Dat past bij onze rechtsstaat."

Denk geen favoriet
Denk hoort niet bij de favoriete partijen van Menebhi. "Dat is alleen een protestpartij. Die is me ook te veel etnisch georiënteerd. Daar ben ik geen voorstander van. Ik wil verbinden."

Twee leden van Denk waren op de bijeenkomst afgekomen. Nevzat Demirel, kandidaat nummer 17 op de verkiezingslijst, en Aysegül Kiliç, nummer 8. Kiliç is ook verbonden aan de Amsterdamse Multicultureel Plus Partij. "Onder de aanwezigen vandaag zitten potentiële Denk-stemmers," aldus Kiliç.

Politieke partijen zelf waren niet uitgenodigd in de Al Kabir Moskee. Het was niet de bedoeling dat ze de bijeenkomst zouden gebruiken voor campagnedoeleinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden