Update

Wilders: 'ook hier minarettenreferendum'

Geert Wilders wil ook in Nederland een minarettenreferendum. Foto ANP Beeld
Geert Wilders wil ook in Nederland een minarettenreferendum. Foto ANP

AMSTERDAM/BERN - PVV-leider Geert Wilders feliciteert Zwitserland 'met de prachtige uitslag van het minarettenreferendum'. Van de 2,67 miljoen opgekomen Zwitserse kiezers stemde gisteren 57,5 procent voor het verbod op de bouw van minaretten, 42,5 procent wees het initiatief van de rechtse Zwitserse Volkspartij af.

''Wat in Zwitserland kan, moet hier ook kunnen,'' reageerde Wilders.''Wij zullen het kabinet oproepen ook zo'n referendum in Nederland mogelijk te maken.'' Wil het kabinet dat niet, dan komt de PVV met een initiatiefwetsvoorstel.

De uitslag kwam in Zwitserland als een grote verrassing. Peilingen hadden voorspeld dat de meerderheid het verbodsvoorstel zou afwijzen, zoals regering, bedrijfsleven en vakbonden hadden bepleit.

Boze en bedroefde Zwitsers gingen na het bekend worden van de uitslag de straat op. 'Dit is niet mijn Zwitserland', aldus teksten op spandoeken.

De regering respecteert de beslissing en heeft een bouwstop voor minaretten afgekondigd. ''Dit betekent niet dat wij de islamitische gemeenschap, haar religie en cultuur afwijzen,'' aldus minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf .

Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap reageerden echter verbolgen op de uitslag.

''De campagne voor het referendum viel samen met een toename van het aantal gewelddaden tegen onze gemeenschap,'' aldus een moslim in Zürich. Donderdag werd de grootste moskee van Genève voor de derde maal binnen een week met verf beklad. Bern vreest dat de islamitische wereld Zwitserland zal straffen voor het verbod op minaretten, waarvan er in heel het land slechts vier staan.

Tweeëntwintig van de 26 kantons keurden het verbod goed. De afwijzers waren slechts in de meerderheid in de steden Basel, Genève, Neuchâtel en het kanton Vaud. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden