Column

Wilders moet zich wat minder! minder! minder! hyperbolisch uitdrukken

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans

Ik betoog al jaren dat de vrijheid van meningsuiting - een saai onderwerp, vindt men nu - geleidelijk minder wordt.

Er wordt een cartoonist opgepakt, een minister van Justitie zou graag het godslasteringsartikel aangescherpt zien, en men probeert Geert Wilders de mond te snoeren.

Nu zou ik wel willen dat hij zich eens wat minder! minder! minder! hyperbolisch zou uitdrukken, maar daar gaat het niet om. Hij moet kunnen zeggen wat hij wil, al is het nog zo schandelijk.

Daar is de Hoge Raad het niet mee eens. Ik citeer de krant: 'De hoogste rechter oordeelt nu dat een politicus in een publiek debat weliswaar veel aan de orde kan stellen en ook mag kwetsen, choqueren of verontrusten, maar anderzijds ook de verantwoordelijkheid draagt om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Daarbij gaat het niet uitsluitend om uitlatingen die aanzetten tot haat of geweld of discriminatie, maar ook om uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid.'

Dit is een kitschuitspraak, omdat het ogenschijnlijk de fundamenten van de vrijheid van meningsuiting ondersteunt, maar die in feite beperkt door 'aanzetten tot onverdraagzaamheid' ook te willen bestraffen. Dat is de keel van de vrijheid van meningsuiting wat dichtknijpen, zoals dierenhaters soms een hond opvoeden.

Het woordenboek geeft voor onverdraagzaamheid: 'De onwil om het bestaan van afwijkende ideeën of gewoonten te aanvaarden, vaak gekoppeld aan een afkeer van bepaalde kenmerken.' Die onwil, daar gaat het om.

De Hoge Raad betoogt dat je geen onwil mag hebben om afwijkende ideeën te aanvaarden, en ook geen afkeer van die ideeën. Ik heb een afkeer van mensen met fascistische ideeën; ik heb een onwil om fascistische ideeën te aanvaarden, en tegen bepaalde kenmerkten van het fascisme verzet ik me ook.

Kan nu een klein klotesnorretje naar de rechter stappen en zeggen: 'Die mijnheer Holman, die haat ons en heeft aangezet tot onverdraagzaamheid jegens ons, fascisten. U moet hem straffen.'

De Hoge Raad heeft - zeker in de ogen van de burger - een slordige uitspraak gedaan, die meer getuigt van verhitte emoties dan van een intelligente redenering. De hoogste rechters lijken te lui en te angstig te zijn om zich in het begrip vrijheid te verdiepen.

t.holman@parool.nl


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden