'Wilders moet lessen trekken uit verleden'

MSTERDAM - Politicus Geert Wilders moet ook lessen trekken uit het Nederlandse verleden, net zoals radicale islamitische jongeren dat moeten doen. ''Wilders heeft te weinig oog voor waar de ouderen voor hebben gestreden. Hij is alleen bezig met zichzelf en met zijn populisme.''Dat zei Ahmed Marcouch, deelraadsvoorzitter in Amsterdam, zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem raakt de samenleving gepolariseerd door de dubbele radicalisering: de opkomst van radicaal islamitische stromingen en van rechts-extremisme. Hij mist politieke moed van anderen om een antwoord te geven op deze twee tegenpolen. Zo ontstaat volgens de lokale PvdA-bestuurder angst, zowel bij autochtone Nederlanders als bij moslims die hier wonen.

Volgens Marcouch is er te weinig reactie op uitspraken van Wilders. Die sprak onder meer over een tsunami van islamisering en dat moslims de helft van de koran zouden moeten verscheuren. ''Wij zouden gezien de geschiedenis niet moeten accepteren dat we zo met mensen omgaan; dat we niet destructief moeten zijn'', aldus Marcouch.

Precies hetzelfde zou hij willen zeggen tegen extremistische moslims, want zij beperken volgens hem de vrijheid en de rechtsstaat. Hij mist dat andere mensen de leiding nemen in het debat en een richting aangeven. ''Nederland kent een joods-christelijke traditie en krijgt nu te maken met een nieuw geloof. Als samenleving zou je moeten nadenken over moslims en hun inbedding.'' Doordat volgens Marcouch alleen de tegenpolen aan bod komen, ontstaat angst en voelen de tussengroepen zich als een jojo. ''Dan krijg je een samenleving van haat en nijd. Dat lokt steeds tegenreacties uit en dat bevestigt weer vooroordelen.''

Wilders zegt in een reactie dat Marcouch ''niet moet zeuren''. Het Kamerlid stelt door te gaan met het bestrijden van islamisering, '' inclusief de abjecte koran'' als grootste bedreiging van Nederland. ''Als hem dat niet bevalt, dan gaat hij toch terug naar Marokko'', aldus de fractieleider van de PVV.

Marcouch pleit ervoor dat de viering van de bevrijding op 5 mei ook in het teken komt te staan van de bescherming van de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Hij vindt het niet goed dat er steeds minder aandacht is voor de Tweede Wereldoorlog. Vooral binnen het onderwijs moet daar meer aan worden gedaan, ook op scholen waar veel kinderen van moslims zitten. Hij heeft onlangs zelf in de klas gestaan om de geschiedenis van de oorlog aan te kaarten. Volgens hem reageerden kinderen daar goed op en krijgen ze er een bepaald gevoel en idee bij. (ANP)© Het Parool,

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden