Wilders leeft voor zijn werk

PVV-leider Geert Wilders toen hij 3 maart zijn stem uitbracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Foto ANP

DEN HAAG - Wouter Bos en Camiel Eurlings keren de Haagse politiek de rug toe. Ze hebben genoeg van de lange dagen en willen meer tijd voor hun privéleven. Maar bij niemand nemen de gevolgen van de politiek zulke extreme vormen aan als bij Geert Wilders.

Meer tijd besteden aan zijn privéleven? PVV-leider Geert Wilders kan niet eens op een willekeurige dag een Albert Heijn binnenwandelen om zelf te beslissen wat hij gaat eten. Zijn eigen vrouw ziet hij zelden. Naar de film? Het kan wel, maar de zaallampen zijn gedoofd als hij binnen wordt geloodst en het is nog donker als hij vertrekt. Zo mist hij altijd begin en einde.

Het is volgens psychotherapeut Joost Bosland tekenend. De jarenlange afzondering en het continu leven in angst - Wilders wordt al vijfenhalf jaar de klok rond beveiligd - hebben verregaande gevolgen. De PVV-leider is het contact met het volk kwijtgeraakt en is wereldvreemd geworden. Bewustzijnsvernauwing, zo noemt de psychotherapeut, die ook een boek over Wilders schreef, het. ''Hij gaat steeds meer geloven in zijn eigen gelijk en raakt immuun voor kritiek."

Voor Wilders is breken met de politiek geen optie. Een opvolger is er niet: zonder Wilders is er geen PVV. Bovendien zou de PVV-leider er zijn leven niet mee terugkrijgen. Zijn strenge persoonsbeveiliging met acht lijfwachten die hem continu volgen, zal zelfs dan nog jaren duren.

Wilders is sinds 1992 getrouwd met de Hongaarse Krisztina Marfai. Het is zijn tweede huwelijk. Hij heeft geen kinderen. Na de moord op Theo van Gogh in november 2004 moest Wilders van de één op de andere dag huis en haard in Venlo verlaten. Ook zijn appartement in Utrecht werd verboden terrein. Hij sliep een periode in 'safe houses'. Volgens onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn dat ongezellige, kleine woningen waar nauwelijks daglicht binnenkomt. In die periode adviseert hij zijn vrouw haar eigen leven te leiden, bekent hij aan weekblad Story. ''Doe gewoon dingen die je graag wilt doen!" Nu woont het paar 'ergens in Den Haag'.

Over zijn privéleven houdt Wilders zijn lippen doorgaans stijf op elkaar. Zijn echtgenote vertoont zich nooit in het openbaar. ''Mijn vrouw Krisztina kan natuurlijk ook een doelwit zijn en werd geheel buiten haar schuld in het circus meegesleurd. Dat deed en doet mij het meeste pijn", schreef Wilders in zijn boek 'Kies voor Vrijheid'. ''Dat vreet aan je."

Wilders is meestal al vroeg in de ochtend op het Binnenhof aan het werk en als de drie geblindeerde Mercedessen hem weer naar huis brengen, is het meestal al donker. In de weekenden zit hij niet stil. Vrijwel elke zaterdag leidt hij klasjes met kandidaat-Kamerleden op. Die moeten door de vervroegde verkiezingen eerder worden klaargestoomd dan verwacht. En dan voert hij ook campagne, tegen de verhoging van de AOW-leeftijd bijvoorbeeld. Hij ging een zaterdag folderen in de Rotterdamse binnenstad. Daar liep hij, zoals altijd omringd door een klein leger beveiligers, tussen marktkraampjes. Het was jaren geleden dat hij op de markt was geweest, verzuchtte hij.

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen trok ook een zware wissel. De PVV debuteerde in de met zorg geselecteerde steden Almere (grootste partij) en Den Haag (tweede partij). Vanaf 1 januari ging hij ook nog eens op dieet. Hij viel in acht weken maar liefst zestien kilo af. Dat de combinatie van hard werken, slaaptekort en weinig calorieën niet zo gelukkig is, werd zaterdagavond duidelijk. Wilders werd onwel in een hotel in het Duitse Monschau. Politie en ambulance stonden met zwaailichten voor de deur, maar de PVV-leider drukt de commotie snel de kop in. ''Ik ben kerngezond en vol energie", liet hij zondag via twitter weten. Hij moet enkel 'wat meer eten en slapen'.

Omdat hij volgens zijn voorlichtster in ieder geval niet voor partijzaken in de Duitse toeristenplaats was, laat zijn verblijf in het hotel doorschemeren dat Wilders soms best aan zijn privéleven toekomt. Begin vorig jaar zei hij in Story dat hij soms nog wel uit eten kan met zijn vrouw. Echt ontspannen is er dan ook niet bij. ''Aan alle omringende tafels zitten dan mensen met oortjes in."

Als hij al iets over zijn leven buiten de politiek kwijt wil, doet hij dat tegen roddelbladen. In 2005 legde hij aan Privé uit dat voor zijn gedrevenheid heel wat mensen moeten wijken. Ook zijn vrouw. ''We zien elkaar helaas te weinig. Ja, de prijs, daar heb je het weer..." Alle opofferingen zijn het hem toch waard. Wilders leeft voor zijn werk. Dit is zijn 'missie', vertelde hij in 2009. ''Ik wil Nederland verbeteren. Dát is mijn adrenaline, dát is mijn drijfveer. Já, het is het allemaal wél waard." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden