Update

Wilders kan weer rekenen op steun Kamer- en Statenleden

Na een aantal opstappers, lijkt het er op dit moment op dat PPV-leider Geert Wilders kan rekenen op steun van Kamerleden en Statenleden. Woensdagavond liet Wilders zelf via Twitter weten dat Tweede Kamerlid Lilian Helder bij de PVV-fractie blijft. Het overleg met haar is positief verlopen. 'Fractie eendrachtig verder', schrijft hij.

Lilian Helder. Beeld anp
Lilian Helder.Beeld anp

Dinsdag bleek in een fractievergadering dat 11 van de 12 overgebleven PVV-Kamerleden achter Wilders blijven staan. De positie van Helder was toen nog niet duidelijk. Na de vergadering meldde Wilders dat hij nog met Helder in gesprek was, maar dat hij positieve verwachtingen koesterde. Helder liet iets soortgelijks weten.

In de PVV ontstond grote onrust doordat Wilders vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhangers 'minder Marokkanen' liet scanderen. Voor de Kamerleden Roland van Vliet en Yoram van Klaveren was dit aanleiding te vertrekken. Ook een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden stapten op.

Statenleden Utrecht
De huidige PVV-leden in de Utrechtse Provinciale Staten blijven landelijk leider Geert Wilders steunen. Eerder deze week verliet het Utrechtse Statenlid Henk Scherer de partij om Wilders' uitspraken over 'minder Marokkanen'.

In een vandaag uitgegeven verklaring lieten de overige fractieleden in de Utrechtse Staten weten 'nooit een groep mensen verantwoordelijk te hebben gehouden voor het gedrag van een deel van de groep en zal dat ook nooit doen, hoe groot of klein dat deel van de groep ook is of welke achtergrond die groep ook heeft. Wij waren ervan overtuigd en in die mening zijn wij gesterkt, dat dit ook nooit de intentie is geweest van de betrokken uitspraak. Wij wensen dan ook de feiten te scheiden van de hetze.'

'Wij onderschrijven het PVV-verkiezingsprogramma, waaronder het denaturaliseren van criminelen met een dubbel paspoort. Wij blijven ons inzetten voor de kiezers die op de PVV hebben gestemd, kiezers voor wie de PVV vaak de laatste (politieke) strohalm is. Die laten wij niet in de steek', aldus de verklaring.

Zeeland en Overijssel
Ook de vier Statenleden van de PVV in Zeeland blijven achter Wilders staan. Dat zei Peter van Dijk, voorzitter van de Zeeuwse PVV-Statenfractie vanavond na afloop van een fractievergadering. Van Dijk liet weten dat de Statenfractie unaniem heeft besloten bij de PVV te blijven. 'Ook onze adviseurs en andere medewerkers zijn het daar mee eens', aldus de fractievoorzitter.

Volgens Van Dijk is alle ophef niet terecht, omdat Wilders volgens hem in vergelijking met het verkiezingsprogramma van de PVV niets nieuws heeft gezegd. 'Daarin staat dat de PVV de instroom van Marokkanen wil ontmoedigen, de vrijwillige remigratie wil stimuleren en criminele Marokkanen wil terugsturen', aldus Van Dijk.

Eerder op de dag lieten de Statenleden van de PVV in Overijssel al weten unaniem de opvattingen van Geert Wilders te steunen. 'We werken niet mee aan racisme of discriminatie. We beoordelen mensen op hun gedrag, niet op afkomst', aldus de PVV in Overijssel.

Geert Wilders. Beeld ANP
Geert Wilders.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden