Wilders: 'Islamisering niet alleen in de Randstad'

De 'islamisering' van de samenleving komt niet alleen voor in de Randstad in steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Ook in plaatsen als Ede, Arnhem en Culemborg is de islam in opkomst.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders vrijdagmorgen gezegd bij de presentatie van een onderzoek naar de 'islamisering' van Gelderland. Het rapport is opgesteld door de Gelderse PVV-fractie. 'Het is een verhelderend rapport. Ik hoop dat andere provinciale PVV-fracties het Gelderse voorbeeld zullen volgen', aldus Wilders, die meent dat er sprake is van 'expansie'.

Volgens de PVV heeft 51 procent van de Gelderse gemeenten een moskee, een islamitische vereniging of een school. De meeste instellingen hebben een Turkse achtergrond. Daarvan wordt 72 procent aangestuurd door de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die in Nederland 141 moskeeën beheert. In Arnhem, Doetinchem, Ede en Nijkerk bestaan plannen voor uitbreiding of nieuwbouw van een moskee, stelt de PVV.

De Gelderse fractie vroeg op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gegevens over islamitische vestigingen aan alle Gelderse gemeenten. Twaalf gemeenten werkten niet mee, terwijl elf daarvan volgens de PVV wel zo'n instelling hebben. Negen gemeenten meldden minder instellingen dan er in werkelijkheid zijn. Zo noemde Lochem de aanwezigheid van een koranschool niet, aldus de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden