Wilders: ik pleeg geen kiezersbedrog

PVV-leider Geert Wilders (R) komt donderdag aan bij het eerste fractieberaad van de partij in de Tweede Kamer. Foto ANP Beeld
PVV-leider Geert Wilders (R) komt donderdag aan bij het eerste fractieberaad van de partij in de Tweede Kamer. Foto ANP

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders spreekt tegen dat hij kiezersbedrog pleegt door zijn enige breekpunt, dat de AOW-leeftijd 65 moet blijven, direct na de verkiezingen te laten vallen. Hij wil dolgraag regeren en dan is het volgens hem nodig compromissen te sluiten.

Wilders zegt ervoor te blijven knokken dat de AOW op 65 blijft en stelt dat er financieel en arbeidstechnisch alternatieven zijn voor een verhoging van die leeftijd. Maar als de PVV koste wat kost vasthoudt aan het eerder geformuleerde breekpunt, veroordeelt de partij zichzelf tot de oppositie. ''Wij willen geen tweede SP worden, wel een partij die verantwoordelijkheid neemt''', zei Wilders donderdag.

Het kan volgens hem niet zo zijn dat de PVV alleen om dat AOW-punt eventuele samenwerking in een kabinet met VVD en CDA voorbij laat gaan en daarmee ook de mogelijkheden om de criminaliteit aan te pakken, de immigratie te beperken en de zorg te verbeteren. ''Als we dat voor elkaar willen krijgen, dan moet je over je schaduw heenstappen. Als we geen compromissen sluiten, halen we niks binnen'', aldus Wilders.

Als de PVV een mogelijke coalitie met VVD en CDA kapot zou laten gaan op alleen de AOW-kwestie, zou de partij bovendien de PvdA aan de macht helpen en dat is volgens Wilders slecht voor het land. ''Het zou kiezersbedrog zijn als wij er zolang aan zouden vasthouden dat de PvdA aan de macht zou komen'', zei hij.

Wilders hoopt daarom dat een rechts kabinet door zijn aankondiging dichterbij is gekomen. Waarom hij daar pas na de verkiezingen mee is gekomen, wilde hij niet verder toelichten. ''Omdat ik het nu goed vond'', zei hij daarover. Een kabinet van VVD, PVV en CDA telt 76 zetels. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden