Wilders blij met hogere uitslag, CDA ziet stijgende lijn

De fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer reageren op de Nederlandse uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold Beeld anp
CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander PechtoldBeeld anp

CDA (5 zetels)
CDA-leider Sybrand Buma is 'dolblij' met de uitslag van de Europese verkiezingen. Zijn partij heeft 5 zetels gehaald en is daarmee in zetelaantal de grootste. 'We zijn de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Het geluid van het CDA blijft het sterkste in Brussel.' Buma wees erop dat het CDA hetzelfde aantal zetels gehaald heeft als bij de vorige Europese verkiezingen in 2009, terwijl de partij in de afgelopen jaren zware nederlagen heeft geleden bij Tweede Kamerverkiezingen. 'We hebben de stijgende lijn weer te pakken.' De vijfde zetel dankt het CDA aan een lijstverbinding. Procentueel is D66 de grootste partij. Buma feliciteerde zijn collega Alexander Pechtold daarmee.

PVV (4 zetels)
PVV-leider Geert Wilders is ook blij met de uitslag. Zijn partij verliest een zetel ten opzichte van de uitslag 5 jaar geleden, maar krijgt er één meer dan in de exitpoll van afgelopen donderdag. De PVV gaat met vier europarlementariërs naar Brussel en Straatsburg. Wilders reageerde donderdag op Twitter: 'GEWELDIG TOCH 4 ZETELS!!! Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!' De vier zetels voor de PVV betekent dat arabist Hans Jansen toch in het EP komt. Hij stond op plek vier van de kandidatenlijst.

D66 (4 zetels)
D66-leider Alexander Pechtold is 'ongelooflijk blij' dat zijn partij met één europarlementariër meer in het Europees Parlement komt dan de afgelopen periode. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van afgelopen donderdag de meeste stemmen, maar het CDA kreeg met dank aan de lijstverbinding met de ChristenUnie/SGP een zetel meer. De PVV verliest minder dan Pechtold had gehoopt. 'Het zal zaak zijn om in het Europees Parlement het blok van anti-Europese partijen goed weerwerk te blijven bieden.'

PvdA (3 zetels)
PvdA-leider Diederik Samsom is 'enigszins tevreden' dat zijn partij tegen de verwachting in toch 3 zetels heeft gehaald bij de verkiezingen van het Europees Parlement. 'Maar het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben.' De PvdA haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 ook 3 zetels. 'De komende periode zullen we op alle niveaus, niet in de laatste plaats ook in Europa, alles op alles zetten om resultaten voor mensen te boeken', aldus Samsom.

VVD (3 zetels)
'De VVD heeft 3 dikke zetels op eigen kracht behaald. Daar mogen we trots op zijn', aldus VVD-lijsttrekker Hans van Baalen. De liberale partij haalde een kleine winst van 0,5 procentpunt en kwam uit op 11,9 procent van de stemmen. De partij blijft daarmee met drie zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

SP (2 zetels)
SP-leider Emile Roemer heeft een dubbel gevoel over de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland. Zijn partij maakt een flinke sprong van 7,1 procent naar 9,6 procent van de stemmen. De SP is in stemmen ook groter dan de PvdA maar verliest door de lijstverbinding tussen PvdA en GroenLinks een zetel. 'Vooropgesteld: dit zijn voor ons de beste Europese verkiezingen ooit. We zijn 2,5 procent gestegen en dat is ontzettend knap en daar ben ik ontzettend trots op. We zijn ook de grootste partij op links, maar door lijstverbindingen verliezen D66 en wij een zetel en ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik dat niet leuk vind. Maar moreel zijn wij de winnaar met een grote sprong omhoog.' Roemer is wel blij met de groei van de Verenigd Linkse fractie in het Europees Parlement. 'We zijn nu ongeveer net zo groot als de liberalen.'

Partij voor de Dieren (1 zetel)
Er komt een nieuwe Nederlandse partij in het Europees Parlement: de Partij voor de Dieren. Lijsttrekker Anja Hazekamp haalde 4,2 procent van de stemmen en daarmee genoeg voor een zetel. 'Het is zeker!!! Voor het eerst in de geschiedenis een Partij voor de Dieren in een internationaal parlement!', twitterde Marianne Thieme, fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hazekamp sprak van een 'historische doorbraak' op hetzelfde medium. Vijf jaar geleden bleef de partij nog net iets boven de 3 procent steken.

50PLUS (0 zetels)
'Dit is net Atlético Madrid. In de blessuretijd verliezen.' 50PLUS-lijsttrekker Toine Manders reageerde zondagavond teleurgesteld op de uitslagen van de verkiezingsdienst van het ANP. Zijn partij zal geen zetel krijgen in het Europees Parlement. 50PLUS heeft met 3,7 procent net niet de kiesdrempel gehaald. In de finale van de Champions League zaterdag kreeg Atlético in de 93e minuut een gelijkmaker om de oren, waardoor er een verlenging kwam. Uiteindelijk ging Real Madrid er met de winst vandoor. 'We waren er heel dicht bij', aldus Manders. Hij is er trots op dat de partij zoveel stemmen heeft gekregen. 'Van nul naar 3,7 procent: Dat voelt toch wel een beetje als een overwinning. Dit was een gigantische prestatie voor zo'n kleine partij.' Manders stelt dat 50PLUS klaarstaat voor de Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen. 'Dan gaat het lukken.' Wat Manders, die sinds 1999 in het Europees Parlement zit, zelf gaat doen, daar gaat de oud-VVD'er over nadenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden