Wilde vos gespot in hartje Jordaan

Duiven, meeuwen, ratten - dieren zijn er genoeg in de Jordaan. Maar een vos? Dat zie je toch niet iedere dag. Paul van der Kwast, bewoner van de Lindengracht, trof er donderdagochtend een in zijn tuin.

Josien Wolthuizen
De vos snuffelde even rond in de tuin van Paul van der Kwast Beeld Paul van der Kwast
De vos snuffelde even rond in de tuin van Paul van der KwastBeeld Paul van der Kwast

Van der Kwast zag de vos eerst in de Noorderspeeltuin. Daarna sprong het dier een meter naar beneden zijn tuin in.

"Hij was helemaal niet bang, ook niet toen hij mij zag. Hij keek een beetje in de vuilnisbakken en wilde mijn huis in. Dat leek me niet zo'n goed idee," vertelt Van der Kwast.

Tot zijn verbazing wist de vos, ondanks de hoogte van de muur, ook weer uit de tuin te komen.

Territoria herverdeeld
Van der Kwast had ondertussen de Dierenambulance gebeld. De vos leek in eerste instantie met de noorderzon vertrokken, maar kon even later toch worden gevangen.

Hij is naar dierenopvang De Toevlucht in de Bijlmerweide gebracht om bij te komen. Volgens een medewerker maakt de vos het naar omstandigheden goed, maar hij heeft waarschijnlijk wel een tik gehad van een auto. "Hij is een beetje trillerig en zijn oog ziet er niet goed uit." Als de vos weer is opgeknapt, zal hij worden uitgezet in een buitengebied.

Eind oktober werden ook al twee vossen gespot in de stad, in de Marnixstraat en ook in de Jordaan. Stadsecoloog Martin Melchers zei toen in Het Parool dat vossen soms door andere vossen naar plekken als de binnenstad worden gejaagd.

"Mensen vrijen het hele jaar onvermoeibaar door, vossen doen dat alleen tussen oktober en februari," aldus Melchers. "Tijdens de paartijd worden de territoria herverdeeld, en autoritaire mannetjes jagen de andere vossen naar minder fijne leefgebieden als de binnenstad van Amsterdam."

Dier in nood
Volgens Melchers horen vossen niet thuis in Amsterdam. "Een vos in de binnenstad is een dier in nood. Hij is daar in principe altijd verdwaald. Uit een gebied met gesloten bouwblokken kan hij niet zomaar weg, en dan raakt hij in paniek."

Mensen die een vos zien in de stad wordt aangeraden meteen de Dierenambulance te bellen.

Lees ook: Een vos is in de stad altijd verdwaald

null Beeld Paul van der Kwast
Beeld Paul van der Kwast
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden