PlusNet open

Wilde Kroketten

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Wilde Kroketten

Bij Wilde kroketten kun je meer dan twintig soorten kroketten bestellen.Beeld Charlotte Odijk

Een kroket met vlees van de Vietnamese waterbuffel, een oesterkroket of een 'gewone' Thaise garnalenkroket. In het allereerste krokettenrestaurant van Amsterdam serveren vader Ad (62) en zoon Steven (34) Poppelaars de 'culinaire kroket'. Zo duurzaam mogelijk. Het vlees van die waterbuffel komt gewoon van een boerderij in Drenthe.

In de Houthavens wordt vanaf deze week een familietraditie met het publiek gedeeld. "Mijn opa was banketbakker en maakte kroketten. Mijn vader ving elk jaar bij ons familiehuisje in Zeeland garnalen en dan maakten we eigen garnalenkroketten," zegt Poppelaars senior.

Eerherstel van de kroket
Toen vader en zoon als hobby samen begonnen te koken, duurde het dan ook niet lang voor ze zich alleen nog maar op de kroket richtten. Die is, volgens beide heren, ten onrechte in de verdomhoek van de snackcultuur terechtgekomen. Tijd voor eerherstel vinden ze. Het restaurant is dan ook niets minder dan een ode aan dit 'pareltje van de Hollandse keuken', van twee smoorverliefde zielen.

Met hulp van vrienden en familie zijn de twee verdiepingen verbouwd en ingericht. Beneden en op het terras wordt de lunch geserveerd, twee kroketten met brood en sla (€14-15). Daar kunnen ook aperitiefkroketjes worden besteld (2 stuks voor €4).

Over een kleine maand kan boven een vijfgangenmenu (€30-35) worden gegeten, waarvan er drie bestaan uit kroketten. Naar keuze uit de ongeveer twintig soorten, die allemaal met de hand worden gerold. En worden geserveerd met een eigen saus. "Die komen van Steven. Hij is de meester van de sauzen," zegt vader Poppelaars trots.

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Wilde Kroketten
Danzigerkade 27
Zo-do 11.00-01.00 uur
vr & za 11.00-03:00 uur (di gesloten)
www.wildekroketten.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden