Update

Wilde het groepje mannen dat op de Dam stond een liquidatie plegen?

Justitie vordert celstraffen tot ruim drieënhalf jaar voor drie Amsterdamse criminelen die op 31 oktober 2012 op de Dam werden gearresteerd omdat zij van plan zouden zijn geweest rivaal Benaouf A. te vermoorden.

archiefbeeld Beeld anp
archiefbeeldBeeld anp

Justitie vordert celstraffen tot ruim drieënhalf jaar voor drie Amsterdamse criminelen die op 31 oktober 2012 op de Dam van plan zouden zijn geweest rivaal Benaouf A. te vermoorden.

Het gaat om de zaak waarin de in mei zelf vermoorde beroepscrimineel Gwenette Martha hoofdverdachte was.

Voor officier van justitie Hans Oppe staat vast dat Martha en de drie nog levende verdachten die liquidatie voorbereidden.

De groep rond Martha had een hoog opgelopen conflict met A. en diens getrouwen (die ruzie is inmiddels uitgelopen op de onderwereldvete die vele levens heeft gekost).

Benaouf A. werd verantwoordelijk gehouden voor de moord op Martha's compagnon Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen.

In de vooravond van 31 oktober 2012 zag de politie Martha, Inchomar B., Khalid J. en Dennis L. bij en op de Dam. Toen ze werden gecontroleerd bleken Khalid J. en Dennis L. doorgeladen vuurwapens te dragen.

Rastapruik
Inchomar B. droeg een rastapruik met daar overheen een panty; Martha had een kogelwerend vest aan. In zijn kleding zat een briefje met daarop het kenteken van een Volkswagen Polo waarin Benaouf A. in die periode reed.

In de woningen van de verdachten trof de recherche nog meer wapens, horloges ter waarde van duizenden euro's tot zelfs 26.000 euro en veel contanten aan.

Martha zei dat hij dat gewraakte kenteken had genoteerd omdat hij was achtervolgd en geobserveerd door de inzittenden van de bijbehorende auto.

Spiegelbeeld
Zijn verhaal leverde volgens aanklager Oppe uiteindelijk juist nieuw bewijs tégen Martha en zijn vrienden op. Inderdaad bleken Martha's BMW en de Polo van Benaouf A. door enkele verkeerscamera's te zijn geregistreerd terwijl die kort achter elkaar reden van Haarlemmerliede naar Amsterdam - zoals Martha had gezegd. Maar, stelt Oppe: 'De BMW waar Martha in zit, rijdt dan achter de Polo aan. Het spiegelbeeld dus van wat Martha beweert! Daarmee wordt mijns inziens het beeld bevestigd dat Martha cum suis, toen al, achter A. aan zaten. Martha's stelling is zo, onbedoeld, belastend tegen hemzelf geworden!'

Omdat bij de ene verdachte wapens zijn gevonden, bij de ander hasj en bij weer een ander geld en dure horloges, eist Oppe verschillende straffen.
Khalid J. moet van hem drie jaar en zeven maanden de cel in; Inchomar B. drie jaar en vier maanden en Dennis L. drie jaar en twee maanden.

Overigens eist justitie ook tegen de weduwe van Martha en haar net meerderjarige zoon bescheiden straffen omdat in hun huis een wapen, dure horloges, telefoons en ruim vierduizend euro aan contanten lagen hoewel zij geen legaal inkomen genieten: 'witwassen'.

De advocaten van de verdachten bepleitten allemaal vrijspraak van het voorbereiden van de liquidatie, bij gebrek aan bewijs. Bovendien had de politie de verdachten op de Dam in hun ogen niet mogen fouilleren, waardoor het onderzoek onrechtmatig is aangevangen.
Uitspraak op 19 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden