'Wild west door huurregels van Donner'

De nieuwe landelijke huurregels leiden tot wildwesttoestanden. Het splitsen of samenvoegen van woningen en de verhuur aan toeristen zijn vanaf 1 oktober voor eigenaren van 75.000 sociale huurwoningen geen probleem meer.

'Een derde van de Amsterdamse huurwoningen is vogelvrij verklaard', stelt de Huurdersvereniging. © anp Beeld
'Een derde van de Amsterdamse huurwoningen is vogelvrij verklaard', stelt de Huurdersvereniging. © anp

Dit signaleert de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), die een geding tegen de staat voorbereidt. De vereniging vindt dat het rijk met de nieuwe huurregels, gericht op huurverhoging, de huurmarkt zo ingrijpend heeft veranderd dat een geheel nieuwe Huisvestingswet nodig is.

Aanleiding is de algemene maatregel van bestuur waarmee Donner sociale huurwoningen in tien regio's maximaal 25 punten extra heeft toegekend. In Amsterdam krijgen huizen met een lagere huur dan 652,52 euro er buiten de ringweg A10 vijftien en binnen de ring 25 punten bij. De maximale huren van sociale huurwoningen binnen de ring worden hierdoor 123 euro hoger. De maatregel hangt sinds maart dit jaar in de lucht.

Het gevolg is dat van de 280.000 Amsterdamse huurwoningen ruim 48.000 sociale huurwoningen van corporaties en 27.000 sociale huurwoningen van particulieren in de vrije sector terecht kunnen komen. Ze komen dan in één klap boven de grens van de Huisvestingswet, 652,52 euro, terecht. Het gaat om evenveel woningen als het totale aantal woningen in een middelgrote stad zoals Schiedam of Haarlem.

De huurdersorganisaties vrezen dat de sociale huursector zo een doodsteek wordt toegebracht. (Ton Damen)

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden