Plus

Wil van Soest (80) wil 3 zetels in de raad: 'Leeftijd is geen issue'

Wil van Soest (80) is opnieuw lijsttrekker van de Partij van de Ouderen. Ze mikt op drie zetels in de Amsterdamse gemeenteraad. 'Ze willen dat ik op de kleinkinderen ga passen, maar daar begin ik niet aan.'

Wil van Soest op de Lekkeresluis bij de Prinsengracht. Ze verlaat Amsterdam nooit meer Beeld Ivo van der Bent
Wil van Soest op de Lekkeresluis bij de Prinsengracht. Ze verlaat Amsterdam nooit meerBeeld Ivo van der Bent

Van Soest heeft zichzelf maar alvast uitgeroepen tot de oudste lijsttrekker van Nederland en zolang niemand anders deze eretitel claimt, houdt ze daar aan vast. Ze viert volgende maand haar 81ste verjaardag en als ze na de verkiezingen terugkeert in de gemeenteraad, gaat ze dus door tot haar 85ste.

"Leeftijd is geen issue," zegt ze. "Kijk naar de werkdagen die ik maak, heel veel jongeren doen mij dat niet na. Ik sta om half acht op, ga om half negen aan de slag en als ik naar de raadsvergadering moet, ga ik tot laat in de avond door. Ik vind het heerlijk om te doen. Thuis zou ik mij maar dood vervelen."

Genoeg pretparken
Van Soest, weduwe sinds 2010, heeft vijf kinderen, haar dertiende kleinkind is op komst en ze heeft ook al vijf achterkleinkinderen. "Ze willen dat ik op de kinderen ga passen, maar daar begin ik niet aan. Ik ben tot mijn 75ste naar pretparken gegaan; het is genoeg geweest."

Als interviewlocatie heeft Wil van Soest gekozen voor café Thijssen op de Lindengracht. Ze heeft een paar huizen verderop gewoond, haar man Klaas de Vries werkte in de drukkerij naast Thijssen.

Van Soest, geboren en getogen in Utrecht, kwam als 20-jarige naar Amsterdam en ging wonen op de Admiralengracht. Daar kreeg ze drie dochters.

Toen ze zwanger was van een tweeling, besloot het paar te verhuizen naar een groter huis in Hoorn, maar langer dan een half jaar hielden ze het daar niet uit. "Toen mijn man op een avond vroeg of ik weer terug wilde naar Amsterdam, zei ik direct 'ja'."

Ruimte zat
Ze konden terecht in een ruime woning van de drukkerij aan de Lindengracht. In de jaren zeventig en tachtig verlieten veel gezinnen Amsterdam, op de vlucht voor de leegstand, het verval en drugsverslaafden. Van Soest besloot haar kinderen juist wel hier groot te brengen.

"We hadden het naar onze zin. Dat soort zaken hoort bij een stad. Onze kinderen speelden veel in huis, we hadden ruimte zat. Maar ze waren niet bang om naar buiten te gaan."

Van Soest werkte voor wasmiddelenfabrikant Persil en raakte meer en meer maatschappelijk betrokken, via school en vrijwilligerswerk. Toen de kinderen de deur uit waren, trok ze naar Amsterdam-Noord en zat daar bijna twintig jaar in de deelraad.

Fractiediscipline
Eerst namens de PvdA, daarna voor lokale partijen. "Mijn ouders stemden altijd PvdA. Maar ik heb het niet lang volgehouden met de fractiediscipline en de spelletjes die werden gespeeld."

In 2014 maakte ze haar debuut in de gemeenteraad namens de Partij van de Ouderen, een eenmansfractie. "Ik vind het erg moeilijk en kan alleen iets voor elkaar krijgen als andere partijen mij dat gunnen. Aan de andere kant weet ik dat PvdA, GroenLinks en SP één zetel tekortkomen voor een linkse meerderheid. Ik kan hen helpen, maar dan wil ik iets terug. Zo is het mij gelukt om erdoor te krijgen dat vijf procent van de nieuwbouw wordt bestemd voor ouderen."

Van Soest wisselt tussen links en rechts in de raad. "Ik ben voor meer sociale huur, wat mij betreft gaan we naar 60 procent. Daarin ben ik links. Aan de andere kant vind ik dat Amsterdam terughoudend moet zijn met de opvang van vluchtelingen. Dat is weer rechts."

Landelijke partij
Partij voor de Dieren (PvdD) en het CDA zijn effectieve eenmansfracties. Van Soest heeft de afgelopen jaren in haar eentje een minder prominente rol gespeeld, erkent ze. "Ik heb het geprobeerd, maar andere partijen moeten me wel iets gunnen."

"CDA en PvdD hebben een landelijke partij achter zich staan. Dat scheelt. Ik ben blij dat de gemeente een wethouder ouderenbeleid heeft, in de persoon van Eric van der Burg. En ik heb moties en voorstellen ingediend voor betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de strijd tegen ouderenwerkloosheid."

De afgelopen jaren zijn diverse duoraadsleden van haar partij vertrokken. Onlangs zette Van Soest nog Reenze van Brug eruit, die haar partij vertegenwoordigde in diverse raadscommissies. "De klik was weg en hij paste niet meer bij de koers van de partij. We hebben vier jaar geleden op het laatste moment een lijst moeten samenstellen. Hierdoor konden we niet alles overzien. Dit zal mij niet nog een keer overkomen."

Van Soest hoopt het aantal zetels in de gemeenteraad bij de verkiezingen in ieder geval te verdubbelen en stiekem rekent ze op drie zetels.

Mogelijk meldt 50Plus zich nog als concurrent voor deze gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Henk Krol zit al in de Tweede Kamer. "We zijn volop in gesprek met 50Plus. Het zou jammer zijn als we elkaar gaan beconcurreren. Maar laten we niet overdrijven. Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft 50Plus in Amsterdam net genoeg stemmen gehaald voor een zetel. We zullen ze verslaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden