Plus

'Wil ik hier zelf een dag op school zitten?'

Zeven potentiële basisscholen bezoeken op één dag. Voor ouders is het praktisch, voor de gemeente is het de nieuwste poging om segregatie tegen te gaan. 'Het belangrijkste is dat mijn kind het beste onderwijs krijgt.'

Ontvangst op de Kleine Kapitein door directeur Laura van der Hammen. Beeld Amaury Miller
Ontvangst op de Kleine Kapitein door directeur Laura van der Hammen.Beeld Amaury Miller

Het is een hele groep, de meer dan 25 ouders die op maandagochtend met de fiets voor Basisschool Oostelijke Eilanden verschijnen. Stuk voor stuk zijn ze uitgenodigd door de gemeente: omdat ze een kind tussen de één en drie jaar hebben, omdat ze binnenkort een basisschool moeten uitkiezen en omdat de gemeente hoopt dat de ouders ook eens een kijkje komen nemen op scholen waar ze normaal gesproken straal aan voorbij zouden fietsen.

In een strak programma van een paar uur fietsen de ouders langs zeven scholen rond de Oostelijke Eilanden. Een tweede groep van ook ongeveer 25 ouders doet de route andersom. Schoolhoofden krijgen dertig minuten om hun school te pitchen. Daarna moet de stoet verder.

De scholentour is een initiatief van D66-raadslid Dehlia Timman. Naar voorbeeld van Rotterdam en Den Haag, waar soortgelijke tours worden ingezet om de diversiteit op scholen te bevorderen. Ouders worden zo uitgenodigd alle scholen in de buurt te bezoeken, niet alleen die waarover ze al goede dingen hebben gehoord.

Basisschool Oostelijke Eilanden is de eerste op de route. Aan de muur hangen briefjes over Nederlandse les voor ouders en het Suikerfeest, maar de ouders zien vooral de klimhutten, digiboards en het terrarium waar groep drie rupsjes laat groeien. Directeur Tamar Suss vertelt over dramalessen en de bezoeken aan het Concertgebouw. "Zo zag mijn school er vroeger niet uit," zegt een moeder terwijl ze langs de bibliotheek loopt. "Ik ben echt onder de indruk."

Nieuwe school
Het contrast met De Pool, de volgende school op het programma, is groot. De Pool kampt al jaren met teruglopende leerlingaantallen en een toenemende zwarte populatie. Het gebouw is oud en veel lokalen staan leeg. "Als ik dit gebouw had gezien, was ik niet naar binnen gegaan," zegt Pleunie Baarveld. De scholentour is haar eerste stap in de zoektocht naar een school voor haar dochter.

Vanaf volgend jaar gooit De Pool het roer echter om. De school was één van de winnaars van de scholenwedstrijd van de gemeente en gaat verder onder de naam Alan Turingschool. Het concept: meer aandacht voor basisvaardigheden als rekenen en schrijven, leerlingen op eigen tempo laten leren en veel aandacht voor gezondheid. Ook staat er een verbouwing op het programma. Meester Martin Bootsma, in 2011 leraar van het jaar, legt het de ouders enthousiast uit.

"Echt een hartstikke leuk verhaal," zegt Baarveld. "Ik ben voor een gemengde school. Maar soms zie ik klassen waar iedereen een hoofddoekje draagt. Dat is ook niet divers. Ik wil juist die afspiegeling." Het is precies de reactie waarop de gemeente hoopt. "We willen voorkomen dat witte ouders meteen naar witte scholen stappen," zegt projectleider Monique Hoogland. "Scholen met een negatief imago of een schoolplein vol donkere kinderen worden door veel ouders niet bezocht."

De groep van vandaag is, op één na, wit. "Hogeropgeleide ouders met een goed inkomen zijn toch de ouders die zich het beste informeren," zegt Hoogland. "En die zijn vaak wit."

Daarom is Amsterdam in 2015 overgestapt naar een centraal inschrijvingssysteem. Ouders kunnen kinderen nu pas inschrijven wanneer ze een brief van de gemeente krijgen. Dit om te voorkomen dat hoger opgeleide ouders, die de taal goed spreken en bekend zijn met het systeem, voordeel halen uit het vroeg inschrijven van hun kinderen. Toch blijft diversiteit op scholen een probleem.

Diversiteit
Simon Groen meldde zich voor deze dag aan omdat hij weet dat je niet altijd bij je eerste keuze binnenkomt. "Nu zie ik in één keer alle opties. We wonen op Java-eiland en dat is heel wit. Dus een beetje diversiteit lijkt me wel gezond," zegt Groen. "Maar het allerbelangrijkste is het gevoel. Bij elke school vraag ik me af, zou ik het leuk vinden om hier een dag door te brengen?"

De meeste ouders delen het sentiment van Groen. Ze zien graag een afspiegeling van de samenleving terug op de school van hun kind, maar nog liever zien ze een goede school. "Het belangrijkste is dat mijn kind het ­beste onderwijs krijgt," zegt Sander Kruizinga. "Als dat op een zwarte school is, vind ik dat prima. Maar als het op een witte school is, ga ik daarvoor."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden