Wikipedia zoekt vrouwelijke vrijwilligers

Vrijwilliger zijn bij Wikipedia blijkt een mannending. De vereniging is daarom op zoek naar meer vrouwelijke vrijwilligers om de kloof te dichten. 'Vrouwen schrijven over andere onderwerpen.'

Wikipedia zoekt meer vrouwelijke vrijwilligersBeeld ANP

De naar schatting 1300 vrijwilligers die voor de Nederlandstalige versie van de online encyclopedie werkzaamheden verrichten zijn in meerderheid mannen. Slechts 11 procent is vrouw.

Zaterdag houdt Wikimedia Nederland voor de tiende keer een conferentie. In Utrecht komen ruim honderd ICT'ers, journalisten, mediadeskundigen en medewerkers van musea, bibliotheken en archieven bijeen.

Fake news
Ze gaan praten over fake news en hoaxes, vakinhoudelijke medische artikelen en de dominante aanwezigheid van mannen in het legertje vrijwilligers. Wikipedia is een vrijwilligersorganisatie met een open structuur. Iedereen kan in principe artikelen toevoegen of bewerken. "Als er maar een bron bijstaat," zegt woordvoerster Germien Cox van vereniging Wikimedia Nederland. Betrouwbaarheid is een groot goed, zeker in tijden van nepnieuws.

De vrijwilligers, of editors, houden wijzigingen daarom scherp in de gaten, aldus Cox. De overheersing van de mannelijke sekse vertaalt zich in soms onevenwichtige voorkeuren. Zo was bijvoorbeeld het artikel over de stripfiguren Casper en Hobbes op de Engelstalige Wikipedia een tijdlang uitgebreider dan dat over William Shakespeare.

Feminisme
Ook uit het aantal trefwoorden, de lemma's, blijkt een mannelijk aspect. In de Nederlandse Wikipedia zijn 31.968 lemma's over vrouwen te vinden, tegen 160.326 over mannen. Een speciale werkgroep houdt zich sinds 2015 bezig met dit onderwerp. "We zouden graag zien dat er meer vrouwelijke vrijwilligers komen. Vrouwen hebben toch andere interesses dan mannen," zegt Cox.

Te denken valt aan artikelen over feminisme of belangrijke vrouwen in de geschiedenis of het feminisme. Ze waren bij Wikimedia dan ook blij met een 21-jarige studente die tijdens haar stage bij de encyclopedie een groot aantal artikelen over het feminisme schreef. De Nederlandstalige Wikipedia ging in juni 2001 online. De website telt ruim 1,9 miljoen artikelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden