WikiLeaks: Oordeel over Manning is gevaarlijk radicalisme

Het schuldig bevinden van de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning aan spionage en 18 andere punten van de aanklacht is een gevaarlijk radicalisme op het gebied van de nationale veiligheid van de Amerikaanse regering. Dat heeft de onthullingssite WikiLeaks dinsdag via Twitter laten weten.

Bradley Manning verlaat de militaire rechtbank na de uitspraak. Beeld getty
Bradley Manning verlaat de militaire rechtbank na de uitspraak.Beeld getty

Eerder dinsdag verklaarde de krijgsraad in Fort Meade in de VS Manning schuldig aan onder meer spionage en computerfraude. Hij werd echter vrijgesproken op het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand.

Manning had toegegeven dat hij honderden geheime overheidsdocumenten aan WikiLeaks heeft gegeven. Naar eigen zeggen deed hij dat met de beste intenties.

Familie
De familie van Manning is teleurgesteld over de veroordeling. Dat liet de familie weten in een verklaring die ze aan de Britse krant The Guardian verstrekte.

De familie vindt het positief dat Manning is vrijgesproken op het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand. 'Brad heeft nooit de bedoeling gehad de vijanden van Amerika op welke manier dan ook te helpen', aldus de verklaring. 'Brad houdt van zijn land. Hij was trots dat hij zijn uniform mocht dragen.'

Amnesty International
In een reactie op de uitspraak stelde Amnesty International dat de Amerikaanse regering in de zaak-Manning de verkeerde prioriteiten heeft gesteld. Volgens de mensenrechtenorganisatie had de Amerikaanse regering niet Manning moeten vervolgen. Ze had de prioriteit moeten leggen bij onderzoek naar geloofwaardige beschuldigingen over martelingen en andere misdaden door Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten, aldus Amesty.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden