WikiLeaks: onthullingen woensdag 8 december

null Beeld

AMSTERDAM - Een overzicht van onthullingen van WikiLeaks van woensdag 8 december:

- De Britse en de Schotse regeringen zijn op een botte manier bedreigd door de Libische leider Muammar Kaddafi. Kaddafi wilde dat de doodzieke Libiër Abdelbaset al-Megrahi werd vrijgelaten. Die zat in Schotland gevangen wegens de bomaanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig in 1988 in Lockerbie. De Schotse regering heeft de dreigementen naast zich neergelegd, maar al-Megrahi vorig jaar toch vrijgelaten.

- De Verenigde Staten hebben bij de Russische regering gelobbyd namens creditcardbedrijven Visa and MasterCard. De VS wilden zekerstellen dat de bedrijven geen last zouden hebben van nieuwe Russische regels, aldus de Britse krant The Guardian op basis van stukken van WikiLeaks.

- Spanje heeft zich aangeboden als nieuwe locatie voor een Amerikaans militair commandocentrum voor Afrika. Het VS-centrum was sinds 2007 gevestigd in Stuttgart, in Duitsland.

- De Saudische regering heeft voorgesteld dat er een Arabische legermacht zou komen in Libanon. Die macht moest de radicale beweging Hezbollah afremmen, nadat het delen van de hoofdstad Beiroet had overgenomen. De legermacht zou bescherming moeten krijgen van de Amerikaanse luchtmacht en marine.

Enkele reacties op de onthullingen:

- De onthullingen van WikiLeaks zijn met gejuich ontvangen door de Libische leider Muammar Kadaffi. Hij prees WikiLeaks omdat ze de ''Amerikaanse hypocrisie blootleggen''. ''Het echte gezicht van de Amerikaanse diplomatie is onthuld. WikiLeaks heeft bewezen dat Amerika niet is wat het bondgenoten voorspiegelt te zijn.''

- De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de onthulde berichten grotendeels borrelpraat. ''Het grootste deel van wat we over Duitsland hebben gelezen, is bestanddeel van elk goed feestje. Dus in zoverre heeft het ons niet opgewonden.''

- Woensdag is ook gebleken dat Assange de afgelopen maanden ondergedoken heeft gezeten in journalistenclub Frontline Club in het centrum van Londen. In de club kreeg Assange de faciliteiten die hij nodig had voor zijn werk. Hij nam er ook deel aan openbare debatten, aldus de cluboprichter Vaughan Smith. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden