WikiLeaks nog altijd actief ondanks geldgebrek

Klokkenluiderssite WikiLeaks is nog steeds actief, ondanks een financiële blokkade door de banken en de arrestatie van voorman Julian Assange, die morgen voor het Britse Hooggerechtshof verschijnt. Het hof buigt zich over de mogelijke uitlevering van Assange aan Zweden.

Julian Assange. Beeld reuters
Julian Assange.Beeld reuters

De zaak leidt de aandacht af waar het Wikileaks eigenlijk om begonnen was, het publiceren van allerhande overheidsdocumenten. De laatste campagne ging in december van start en heet 'The Spy Files'.

Deze moet het gebruik van online surveillancetechnieken door technologiebedrijven, politiediensten en regeringen onthullen. De initiatiefnemers wil dat burgers weten wie ze in de gaten houdt en hoe dat gebeurt. Enkele honderden documenten verschenen al op het internet.

Diplomaten

De organisatie publiceerde eerder onder enorme mediabelangstelling honderdduizenden vertrouwelijke documenten van Amerikaanse diplomaten, maar kreeg het kort daarna steeds moeilijker. Op de website houdt WikiLeaks bij met welke problemen ze kampt.

Banken blokkeren al 423 dagen donaties aan WikiLeaks, voorman Assange zit al 420 dagen in de gevangenis, informant Bradley Manning zit al 617 dagen in zijn Amerikaanse cel te wachten op zijn proces.

Dat zijn niet alleen organisatorische problemen, ze leiden ook de aandacht af van waar WikiLeaks om begonnen is. Media richten zich inmiddels vooral op Assange en de zaak-Manning en niet langer op de documenten die WikiLeaks nog altijd lekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden