WikiLeaks-klokkenluider Manning op meeste punten schuldig bevonden

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning (25) is dinsdag door de militaire rechter schuldig bevonden aan 19 van de 20 punten tellende aanklacht. Van het zwaarste punt van de tenlastelegging, het helpen van de vijand, werd hij echter vrijgesproken. Het laatste deel van het proces tegen de klokkenluider begint morgen. Daarin zal de strafmaat worden bepaald.

Supporters van Bradley Manning voor de rechtbank Beeld ANP
Supporters van Bradley Manning voor de rechtbankBeeld ANP

Als hij was veroordeeld voor het helpen van de vijand, had hij de maximale straf van levenslang zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating kunnen krijgen. Voor de aanklachten die wel werden toegewezen riskeert hij echter alsnog de rest van zijn leven in de cel te moeten doorbrengen: hij kan nog schuldig worden bevonden op andere punten, waaronder spionage, diefstal en computerfraude. Dat kan hem een gevangenisstraf van 128 jaar opleveren.

Buiten de militaire rechtbank in Fort Meade, waar het proces plaatsvond, stonden zo'n 30 Manning-aanhangers te demonstreren. De Amerikaanse militair, die in 2009 en 2010 honderdduizenden geheime documenten aan klokkenluiderscollectief WikiLeaks gaf, stond behalve het helpen van de vijand verder terecht voor onder andere verraad, spionage, computerfraude en diefstal.

Gegevensanalist
Manning was, toen hij de geheime documenten aan WikiLeaks doorspeelde, gegevensanalist voor het Amerikaanse leger in Irak. Volgens de verdediging is hij een naïeve klokkenluider die slechts oorlogsmisdaden aan het licht wilde brengen. Maar de aanklager schildert Manning af als een berekenende egoïst en verrader.

Manning had tijdens het militaire proces toegegeven dat hij de documenten had gelekt, maar naar eigen zeggen had hij dat met de beste intenties gedaan, en niet om de vijanden van de VS een handje te helpen. Hij was geschokt over wat hij over de Amerikaanse activiteiten in Irak te weten was gekomen, en wilde dat met de wereld delen.

De zaak-Manning is het eerste grote proces tegen een klokkenluider in de VS. Washington maakt momenteel jacht op een andere klokkenluider die internationaal veel beroering veroorzaakte: Edward Snowden. Die openbaarde begin juni documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij heeft zich momenteel verschanst in Rusland.

Manning heeft nog zicht op een zeer beperkte vorm van hoger beroep binnen het militaire rechtssysteem.

Bradley Manning op archiefbeeld Beeld epa
Bradley Manning op archiefbeeldBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden