WikiLeaks 'kan donaties ontvangen' na ban

De website WikiLeaks heeft een manier gevonden om de blokkade voor donaties, opgelegd door de creditcardorganisaties Visa en MasterCard, te omzeilen.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange Beeld AFP
WikiLeaks-oprichter Julian AssangeBeeld AFP

Dat bericht de website vandaag. WikiLeaks wil Carte Bleue, een Franse partner van Visa, gebruiken om 1 miljoen euro aan donaties te verzamelen. Dat bedrag is nodig om de website in de lucht te houden.

Blokkade
In 2010 begon de blokkade door Visa, MasterCard en andere bedrijven, zoals Paypal en Western Union. Dat gebeurde nadat de klokkenluiderssite 250.000 berichten had gepubliceerd over de correspondentie tussen Washington en Amerikaanse ambassades. De website liep 95 procent van zijn donaties mis door het verbod.

Klokkenluiders kunnen op de website van WikiLeaks anoniem documenten openbaar maken. Het doel is overheden transparanter te laten werken en corruptie uit te bannen.

Assange
Julian Assange, het gezicht van WikiLeaks zit sinds half juni in de Ecuadoraanse ambassade in Groot-Brittannië. Hij heeft asiel in het Latijns-Amerikaanse land aangevraagd. Assange vluchtte daar naartoe, nadat het Britse hooggerechtshof had geoordeeld dat hij aan Zweden mocht worden uitgeleverd. Daar wacht hem een proces wegens verkrachting en aanranding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden