Wijnsilo's Cruquiusgebied mogen blijven en worden wellicht hotel

Drie wijnsilo's die vanwege bouwwerkzaamheden in het Cruquiusgebied verloren zouden gaan, krijgen een tijdelijke plek op het parkeerterrein naast The Harbour Club in Amsterdam-Oost. Vastgoedontwikkelaar Amvest ziet mogelijkheden om de historische objecten te behouden voor het gebied. 'Wellicht kunnen ze dienen als bijzondere overnachtingsplek.'

Priscilla Tienkamp
Drie van de vijf objecten blijven behouden Beeld Google streetview
Drie van de vijf objecten blijven behoudenBeeld Google streetview

Ze worden in de komende weken verplaatst. 'Momenteel loopt er een onderzoek naar een definitieve bestemming en locatie,' licht Tony Koopmanschap van Amvest de plannen toe. 'Wij verwachten in het najaar de nieuwe bestemming te kunnen presenteren.'

De silo's zijn nooit aangemerkt als behoudenswaardige objecten en zouden vanwege de bouwwerkzaamheden op het voormalige Albetonterrein na de zomerperiode definitief verdwijnen. De ontwikkelaar ziet potentie in de objecten en wil daarom drie van de in totaal vijf silo's behouden.

De silo's zijn 10 meter hoog en hebben een diameter van 8,5 meter. Ze verloren hun functie toen begin deze eeuw de regelgeving rondom het invoeren van wijn werd aangepast. De drank moest voortaan gebotteld worden in het land van herkomst. De silo's op het Cruquiuseiland, decennialang tot de nok toe gevuld met wijn van over de hele wereld, verloren hun functie en kwamen leeg te staan.

Maritiem
Het terrein, waar voorheen de betonmortelcentrale van Albeton gevestigd was, verandert de komende jaren in een woon- en werkgebied. Na de zomer start de bouw van ruim 200 appartementen, circa 1.250 m2 bedrijfsruimte, zo'n 150 parkeerplaatsen en een kantoorgebouw.

Daarbij wil Amvest het maritieme karakter van het voormalige haven- en bedrijventerrein behouden. Het vervallen huisje Insulinde, dat dienst deed als hoofdkantoor van de N.V. Oliefabrieken Insulinde, wordt volledig afgebroken en vervolgens op het terrein 'in oude glorie' opgebouwd. Ook het pompengebouw en ketelhuis van Insulinde worden opgeknapt.

Amvest: 'Daarnaast hebben we de intentie om de kraan, die werd gebruikt om ijzer en staal over te laden vanaf schepen naar de goederentreinen die op de kade klaar stonden, te behouden en een nieuwe functie te geven.'

De ontwikkelaar verwacht dat er medio 2016 kan worden gestart met de verkoop en verhuur van woningen. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van 2017.

null Beeld Satellietbeeld via Google maps
Beeld Satellietbeeld via Google maps
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden