PlusNet open
Wijnlokaal Stuyvesant heeft honderdtien wijnen voor elk humeur
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Stuyvesant.
Ze zijn met zijn vieren een goed team. Exploitant van het West-Indisch Huis Ruud de Ruyt (58) doet de administratie, zijn broer Dennis (50) is technicus, zijn vrouw Miranda van Dinther (50) de horecatijger en zijn vriend Wim Wiersma (60) is de wijnkenner en eigenaar van wijnlokaal Stuyvesant.
Wiersma werkt al zijn hele leven in de horeca en ontwikkelde gaandeweg een passie voor wijn. Wiersma: "Wijn is echt een stemmingsproduct. Afhankelijk van je bui, en van het weer, kun je zin hebben in een heel fris, of juist een heel zwaar glas. Als het bijvoorbeeld bloedjeheet is, ga ik sowieso voor een droge, strakke, witte wijn."
Honderdtien wijnen
En als Wiersma zich nou eens heel verdrietig voelt? "Dan drink ik champagne. Gewoon, omdat bubbels je opvrolijken." Er is altijd wel een wijn die bij je gemoed past, aldus Wiersma.
Met een assortiment van honderdtien wijnen hopen ze bij Stuyvesant in alle 'humeuren' te kunnen voorzien. Om je vervolgens pas te adviseren over het eten. "Het is eerder zo dat de bediening je een gerecht aanraadt op basis van de wijn die je hebt gekozen, dan andersom."
Neem je bijvoorbeeld een zalvige, witte Bernardus (€42,50 per fles), dan past de brie daar prima bij. Maar kies je een port (€4,75 tot €7 per glas), dan kun je beter voor oude kaas gaan. "Een slok van de port is net als een schepje vijgencompote: het zoete en zoute complementeert elkaar perfect." Daar worden we vrolijk van.
Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl
Stuyvesant
Haarlemmerstraat 75
Facebookpagina