Wijn: Zonder kurk graag

Tijdens een privédiner dat de gastheer als alibi gebruikt om zijn indrukwekkende wijnkelder te laten plunderen, komt het onderwerp 'schroefdop' ter tafel. Als ik verklaar een voorstander van deze vorm van flesafsluiting te zijn - ook bij kostbare wijnen - wordt dat door één van de gasten met de nodige scepsis ontvangen. ''Als ik van mijn visite een fles wijn met een schroefdop krijg, gaat die linea recta de cadeaula in. Die geef ik weer weg. Echte wijn moet een kurk hebben,'' zegt hij.

Niet veel later wordt hij op zijn wenken bediend. Op het verzoek van de gastheer 'om maar iets moois van beneden te pakken' breek ik een nog onaangeroerde kist Château Mouton-Rothschild 1985 uit Pauillac open, een keuze die bij het gezelschap tot grote tevredenheid leidt. Maar die maakt al snel plaats voor teleurstelling: de inhoud van de vermaarde 1er grand cru classé uit Bordeaux blijkt 'kurk' te hebben, en niet zo zuinig ook. Deze Mouton ruikt als een dood schaap dat al drie weken in de regen op het destructiebedrijf ligt te wachten. Helaas blijkt ook de tweede fles uit de kist de fatale bacteriële infectie te hebben opgelopen. En ook fles nr drie is niet bepaald spatzuiver.

Aldus staat de gastheer 3 x 700 euro achter en is er nog geen druppel gedronken. ''Zal ik je van één van de flessen nog een glaasje inschenken?'' bied ik de schroefdopscepticus aan. Als ik de kelder induik om een aardige remplaçant te pakken (Château Trotanoy uit Pomerol), hoor ik 'm nog wat namopperen: ''En toch vind ik het niks.''

Vrij lang is ook bij de wijnproducenten weerstand geweest tegen verpakkinginnovaties. Waar de rest van de drankenindustrie onder andere schenktuitjes, tetrapakken en blik introduceerde, bleef de wijn fles en kurk trouw. Maar onder druk van de oplopende hoeveelheid klachten over kurk deed de kunststof afsluiter zijn intrede, gevolgd door de schroefdop. In eerste instantie louter bij de budgetmodelletjes, maar inmiddels werken ook de producenten van premium- en superpremiumwijnen met 'alternatieve sluitingen'. Zo heeft ruim 90 procent van de Nieuw-Zeelandse oogst een schroefdop.

De laatste tijd lijken ook de wijnproducenten in de traditionele wijnlanden om te gaan. Zelfs in oerconservatieve bastions als Bordeaux klinken nu schroefdopgeluiden. En niet bepaald bij de kneuterboertjes. Lurton heeft het wit van Couhins-Lurton, een hoog genoteerde Graves, van schroefdop voorzien. En zelfs bij Château Margaux, eveneens een 1er grand cru classé, denkt men aan de schroefdop, zij het bij wijze van experiment. In Bourgogne is J.C. Boisset die fase echter al voorbij, die heeft de helft van zijn 2005-oogst grand cru Chambertin geschroefdopt.

Duitsland en Oostenrijk zijn meer geporteerd van de Vino-Lok, een glazen stopje, omgord door een geur -en smaakloos kunststof ringetje, dat in de flessenhals klikt. Vooral producenten van witte wijnen als riesling en grüner veltliner stappen daarop over. Kurk is voor hen helemaal niet meer in Frage. Zij willen - los van het kurkbesmettingsgevaar - sowieso vermijden dat hun wijn met hout, in welke vorm dan ook, in contact komt, omdat dit de frisheid negatief kan beïnvloeden.

Bovendien zien zij de Vino-Lok als perfect alternatief voor de schroefdop, omdat deze beter past bij de heldere, strakke en kwieke stijl van wijn die zij nastreven. Ook visueel trouwens. Johan Müllner in het Oostenrijkse Krems heeft er zijn range mee afgesloten. En vooral zijn 'grüner' Spiegel 2008 bevalt mij zeer: een tikje exotische en zacht-rijpe stijl. Er wordt geflirt met banaan en kiwi. Voorts is daar een klein pepertje en een lichte kruidigheid. Veel sap, frissigheid en dynamiek.

Bijkomend voordeel van de Vino-Lok: u klikt 'm zo weer op de fles als die niet helemaal leeg is, waarna u hem lekvrij kunt wegleggen. Maar daar is het bij mij niet meer van gekomen. (HAROLD HAMERSMA)

Sterk Staaltje, Staalstraat 12, tel. 624 90 65, www.sterkstaaltje.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden