Wijn: Vloeibare toetjes

Laatst kreeg ik een berichtje dat ik nooit over zoete wijnen schrijf. Toegegeven, ik mocht vroeger graag een glas Sauternes drinken bij de terrine van ganzenlever, een klassieke combinatie. Maar onder druk van de publieke opinie en Marianne Thieme ben ik met de ganzenlever gestopt. Dat is te zeggen: in Nederland.

Maar een paar maanden geleden, toen ik door Gascogne reisde, was er - mea culpa, mea maxima culpa! - geen ontkomen aan. Immers, dit deel van Zuidwest-Frankrijk is het epicentrum van de ganzen- en eendenfokkerijen. Je ontkomt hier niet aan het orgaanvlees van onze gevederde vrienden. Helemaal niet als je een auberge binnenstapt in het gezelschap van een producent van uitstekende Pacherenc du Vic-Bilh. Kiezen uit de menukaart is er dan niet bij. Ongevraagd worden de amuses op tafel gezet, die voor de Partij voor de Dieren al aanleiding zouden zijn voor het stellen van Kamervragen: het zijn hompen geroosterd brood, waarop fikse moten van kort om en om gebakken ganzenlevers zijn gevlijd.

Bij het voorgerecht kan de vastketenactie van Thieme en de haren aan de poorten van de auberge definitief beginnen. Op het bord prijken twee baksteendikke plakken ganzenlever demi cuit die ik per ongeluk beide opeet. Ik stribbelde nog tegen, maar ik werd opgejuind door een glas Pacherenc du Vic-Bilh 'Saint Albert' 2006 (€ 13,95). Een vendange tardive (geoogst op 15 november) van overrijpe petit en gros manseng, petit courbu en arrufiac. In het kader van de onderzoeksjournalistiek moest ik deze blend van onalledaagse druiven in combinatie met het verboden vlees dus wel proberen.

De Pacherenc toonde zich daarbij een waardig vervanger van Sauternes. Een verrukkelijke, zoete witte, bepakt en bezakt met tropisch fruit, honing van bijzonder gelukkige bijen, gember, peper, kaneel en wat ragfijne citrus om de boel in het spoor te houden.

Toen ik de uitbaatster van het etablissement na het hoofdgerecht van eendenborst meldde dat ganzenlever niet bon ton meer is in Nederland, keek ze mij verbaasd aan. Om vervolgens een blik te werpen op de nog gedeeltelijk gevulde fles Saint Albert. Ze kwam terughollen uit de keuken - met een appeltaartje, van fruit uit eigen boomgaard, dat spreekt. En ook daarmee wordt zoete Pacherenc du Vic-Bilh graag aangetroffen.

Maar ja, deze sessie werd nog geafficheerd als 'een lichte lunch'. En 's avonds stond er nog een dinertje op het programma. En bovendien ben ik niet zo'n toetjesmens. Wederom vanwege strikt journalistieke belangstelling heb ik een piepklein hapje geproefd - inderdaad, perfecte combinatie - en daarna de fles verder geleegd zonder dat daar verder taart aan te pas kwam.

Misschien moeten we sowieso maar eens af van de noemer dessertwijnen. Dat doet vermoeden dat ze altijd aan het eind van de maaltijd geschonken dienen te worden met nog een bord vol. Maar louter een glas fraaie, zoete wijn is op zich vaak al een prachtig dessert.

Neem bijvoorbeeld zo'n donkerbruine Osborne Pedro Ximenez '1827' Sweet Sherry (prijs tussen € 10,29 en € 11,99). Daarin liggen de vijgen, dadels, chocolade, mokka, rozijnen en krenten torenhoog opgestapeld. Waarom zou je daar in hemelsnaam nog een punt chocoladetaart bij serveren?

Ook die charmante Max Mann Riesling Beerenauslese 2006 is eten en drinken tegelijk. Dit halve flesje (€ 7,99) mag in de feestmaand het assortiment van Super de Boer verrijken. Om dat te vieren, trakteert deze Moezel-Duitser op gedroogde abrikoos, perzik, gebakken appeltjes, ananas, suikerspin en limoen.

Nog zo'n heerlijk vloeibaar toetje is de DomBrial 2007, Muscat de Rivesaltes (€ 13,25). Bijzonder druivig, exotisch fruit, fondant, marsepein en associaties met marasquin dienen zich aan. DomBrial is fris, zoet en toch ook weer niet te... Als spijsadvies rept het achteretiket overigens niet over desserts: 'Drinken bij exotische gerechten, roquefort en foie gras'. Maar zullen we dat laatste maar negeren? Voordat je het weet sta je je auto na te blussen. (HAROLD HAMERSMA)

Pacherenc
Chabrol, Haarlemmerstraat 7, 622 2781
Schottenburch, Krom Boomssloot 18, 623 7022
Ton Overmars, Hoofddorpplein 11, 615 7142

Osborne
Gall & Gall en DirckIII

DomBrial
Koninginneweg, Koninginneweg 143, 662 5250

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden