Wijn: Sideways in Duitsland

In de film Sideways uit 2004 (nu bij bol.com slechts 7,99 euro) trekken twee vrienden ten tijde van hun midlifecrisis langs een aantal Californische wijnhuizen om zich daar tegoed te doen aan rood van hun favoriete druif, de pinot noir. Een 'klein' gegeven waaromheen, met een voor Amerikaanse begrippen klein budget (16 miljoen dollar), een feelgoodroadmovie werd bedacht. Mede dankzij de inmiddels klassieke scène waarin één van de hoofdrolspelers een spuugemmer leegdrinkt, ontpopte de film zich tot een megahit. Bekroond met een Golden Globe en een Oscar, bejubeld door de pers en beloond met een opbrengst van meer dan honderd miljoen dollar. Sideways had nog een side effect, waarover vooral de Californische wijnproducenten erg te spreken waren: het wijntoerisme in Napa Valley kreeg een enorme impuls - iedereen wilde wel zo'n midlifecrisis - en de Amerikaanse consumptie van pinot noir steeg een jaar na de film met ruim een kwart.

Nu schrijft pinot noir niet alleen in Amerika zwarte cijfers. Wereldwijd mag de druif, die eerst faam heeft gemaakt in Bourgogne, zich verheugen over een groeiende belangstelling. Na syrah kende pinot noir in 2006 zelfs de grootste groei van zijn wijnbouwareaal (Bron: Wine Report 2008). Vooral in Chili is de afgelopen jaren stevig aangepoot: het land kent inmiddels de grootste hoeveelheid met pinot noir aangeplante hectaren ter wereld. Vooral in de wat koelere valleien voelt de druif zich prima thuis. Want aan te warm weer heeft de druif een broertje dood. Ik heb uit gebieden met te uitbundige zonneschijn er al vele geproefd die meer op jam lijken dan op wijn. En behoorlijk wat uit Californië overigens.

Onder het motto 'pinot noir houdt graag het hoofd koel' kan overigens ook Duitsland zich scharen in het lijstje van favoriete reisbestemmingen van de druif. Daar is al meer dan tien procent van het totale wijngaardareaal beplant met Spätburgunder, de alias waarvan hij zich daar bedient. In de Ahr worden er elegante, frisse wijnen mee gemaakt. In Baden laat onder anderen onze landgenoot Jacob Duijn de druif schitteren. En zelfs in het door wit beroemd geworden wijnbouwgebied Mosel worden er puike resultaten mee geboekt.

Zo kreeg ik een Spätburgunder uit Klüsserath in handen, gemaakt door Peter Regnery, de zoveelste telg van een wijnfamilie die bepaald niet van gisteren is. Al in de zeventiende eeuw namelijk beklauterden zijn voorvaderen de steile heuvels aan de boorden van de Moezel om op de leisteenrijke bodem riesling en pinot noir aan te planten. En deze hebben hem een prachtige erfenis nagelaten.

Zijn Regnery 2007 Spätburgunder Rotwein Trocken 'Klüsserather Bruderschaft' (Mein Gott! Wat weten die Duitsers toch altijd een hoop woorden op zo'n klein etiketje te krijgen) is een uitstekende wijn. Met de geur van een kamer waar wierook heeft gebrand, een zweempje verwaaiende, zachte, zoete kruidigheid. Een mond rijpe bosaardbeitjes, dito frambozen, mildbittere kersen, fijne zuren, zachte tannines en een aangename specerijentoets, dit laatste waarschijnlijk door het gebruik van 'groot hout'.

Deze Regnery 2007 is een slanke, pure, subtiele en elegante Spätburgunder en is maar ietsje duurder dan Sideways: 8,75 euro. Een koopje! Normaal gesproken gooi ik overigens altijd alles weg van wat er in een fles overblijft, nadat ik de wijn in kwestie geproefd heb. Zesduizend wijnen op jaarbasis gaan je nu eenmaal niet in de koude kleren zitten en nieuwe levers liggen niet voor het oprapen. Maar deze Rotwein werd ontkurkt pal voor een maaltijd waarin mevrouw Hamersma saltimbocca alla romana als hoofdgerecht gedacht had. En laat deze Italiaanse klassieker het nou toch uitstekend kunnen vinden met zo'n piepjonge Duitser. Vervolgens was die Regnery 2007 zo leeg, waarna ik nog even heb overwogen het restje in mijn spuugemmer op te drinken. (HAROLD HAMERSMA)

Tastedevin Dehue Wijnkoperij
Nieuwe Herengracht 18 sous
Telefoonnummer 623 58 77

Harold Hamersma schrijft wekelijks over de beste wijnen voor de beste prijzen in de beste Amsterdamse zaken, of gewoon in de supermarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden