Wijn: Osborns dikke directeur

Een paar weken geleden kwam Judith Osborn opnames bij mij maken voor haar tv-programma Weekje Osborn. Aanleiding was het verschijnen van mijn nieuwe boek Wijnreis door mijn lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. In haar geval dacht ik dat ze het vooral zou willen hebben over de inhoud van hoofdstuk 7, dat helemaal over borsten gaat. Maar nee, deze middag van haar weekje waaierde breed uit en klotste door alle hoeken van de glasbak, die tevens dienst doet als mijn woon- en werkkamer. Osborn wilde namelijk vooral weten hoe het is om dag in dag uit zo veel wijnen te moeten proeven.

Nou, goed. En het is leuk werk bovendien. En vanwege het boek heb ik ook nog 'gezond' geroepen. Of Judith misschien zelf ook een glas wijn bliefde? Die vraag bleek niet aan dovemansoren gericht. Ik had haar ingeschat als grootverbruikster van prosecco. Maar het tegenovergestelde bleek het geval. De blondine viel op rood. Nu had ik nog wat flessen open staan van een 'gezonde' proeverij de vorige dag. Rood van tannat, shiraz en cabernet sauvignon bevatten grote hoeveelheden resveratrol, het polyfenol waar ons fysiek zo veel baat bij heeft. Maar gezond of niet, de wijnen vielen niet buitengewoon in de smaak. Op de vraag van wat voor soort zij dan wel hield, antwoordde ze: ''Van rode wijnen als een dikke directeur.''

Gelukkig heb ik ook vrienden op hoge posities. En aldus kon ik Osborn trakteren op een geacheveerde Kendall-Jackson Zinfandel 2006 'Vintner's Reserve' uit Californië (tijdelijk € 13,95). En die viel helemaal in het pulletje.

Om maar even bij haar metafoor te blijven, was deze directeur gehuld in een smaakvol donker zijden kostuum met een zweem paars waarin bij wijze van corsage een takje van de peperstruik was gestoken. Bovendien zat de goede man op een roodfluwelen driezitsbank waarop ook Judith zich kon verliezen, met hem in de kussens lekker mijmeren over zoet kersenfruit. Achterover leunend woorden van bewondering fluisterend over de perfecte zwarte bes, volrijpe frambozen en sappige pruimen. Een zweem cederhout en kaneel bereikte haar neusgaten. Zou hij de klassieker Aramis Devin gebruiken?

Ik stond er maar een beetje bij en vroeg wat haar vriend Bert van der Veer ervan zou vinden nu zij als was in de handen van deze dikke directeur was. Maar Osborn deelde mij mee dat ik me geen zorgen hoefde te maken: ''Bert houdt niet van wijn, schat.'' (HAROLD HAMERSMA)

Veiling Winefield's Amsterdam
Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1A
TELEFOON: 020 - 470 21 61
www.winefields.nl

Wijnhandel De Eekhoorn
Kinkerstraat 270-272.
TELEFOON: 020 - 618 04 33
www.wijnkring.nl/deeekhoorn

Bosch Wijnhandel
Kastelenstraat 105.
TELEFOON: 020 - 40 45 777
www.boschwijnhandel.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden