Wijn: Harold ontdekt Jumbo

Harold Hamersma selecteert de beste wijnen voor de beste prijzen in de beste Amsterdamse zaken, of gewoon in de supermarkt.

Over de wijnen van Jumbo heb ik nog nooit iets geschreven in Het Parool. Overigens is dat niet omdat deze niet lekker zijn. Integendeel.

Het assortiment is goed, hier en daar uitstekend, soms ook eigenwijs. Maar bespreken had geen zin omdat er - behalve in Artis - nog geen sprake was van een Jumbo in Amsterdam. Daar is 9 maart met de opening van het eerste filiaal in de Westerstraat verandering in gekomen.

Een stormloop was het gevolg. Maar daar kan de openingsactie met cadeautjes ook debet aan zijn geweest. Toch is de mensenstroom op de zaterdag daarna nog niet tot bedaren gekomen. Zouden ze allemaal zijn afgekomen op het nieuwe wijnschap dat Jumbo hier test? Maar daar is het juist rustig. Zodat ik ook rustig kan constateren dat er is gekozen voor een aanpak waarmee een paar jaar geleden Grapedistrict de wijnwinkelwereld verraste, een benadering die niet veel later gekopieerd werd door Gall & Gall.

Voor de supermarkt is het echter nieuw om wijnen niet op land neer te zetten, maar op smaak. Zo presenteert rood zich als licht, soepel en robuust. Wit biedt de categorieën fris en vol. Rosé is gewoon rosé gebleven. Evenals zoet. Echt nieuw is Jumbo's aparte seizoenschap. Dat luidt de lente in met bijpassende wijnen en een negental gerechten waarvan de receptenkaartjes meegenomen mogen worden.

Nu scharrelen de klanten nog wat onwennig rond. Maar de belofte dat wie niet tevreden is, zijn geld terugkrijgt of een andere fles mag uitzoeken, trekt ze over de streep.

Weer buiten gekomen, zie ik dat een Romazigeunerin een graantje mee probeert te pikken van de drukte door met één hand een trekharmonica heen en weer te halen. Op een bordje naast haar op de gevel staat: 'Ik blijf buiten wachten'. Voordat u het Meldpunt Discriminatie inschakelt: deze mededeling is niet voor haar bedoeld, maar voor hondenbezitters die daar hun viervoeter kunnen vastmaken. Er staat een man naar de vrouw te kijken die zelf ook wat weg heeft van een attractie. Hij heeft gekleurd haar, een schipperspet op, een piercing door zijn neus en een klein hondje als een levende stola om zijn schouders gedrapeerd.

''Kun je het ook met twee handen?'' Als zij niet reageert, roept hij tijdens het weglopen: ''Arrivederci, Roma.'' Want de Jumbo mag dan wel nieuw zijn in de Jordaan, de humor is er nog als vanouds. (HAROLD HAMERSMA)

In PS van de Week: De beste wijnen van Jumbo

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden