Wijn: En de winnaar van 2008 is...

Het is weer lijstjestijd. We maken ons weer op voor de jaarlijkse muziektopzoveel. We gaan eens lekker zitten voor de nieuwsjaaroverzichten. En ik ben ook maar eens de kelder van 52 weken wijnschrijverij voor Het Parool ingedoken voor de grote glasbakanalyse. Want waarover heb ik het afgelopen jaar zoal bericht?

Toch het meeste over Frankrijk. Dat wijnland zag de meeste flessen gerecycled worden: 34. Italië volgde op de voet met 33. En Spanje wist veertien keer de schijnwerpers op zich gericht. Een voor de hand liggende ranking, want in deze volgorde zijn het ook de drie grootste wijnproducerende landen. Zuid-Afrika, dat in Nederland de tweede consumptieplek bezet, haalde negen keer de krant. Evenals Australië en Chili trouwens. En ook dat is niet verwonderlijk. Deze drie wijnlanden zagen hun consumptiecijfers in Nederland verdubbelen.

De belletjeswijnen smaakten mij eveneens. Het schuim der aarde is hier tot nu toe achtmaal in het zonnetje gezet. En bovendien mooi verspreid over het jaar. Al is het maar om erop te wijzen dat belletjes juist veel lekkerder smaken zonder hun vaste gezelschap van oliebollen.

De wijnjaarbalans onthulde bovendien mijn zwak voor biowijnen. Weliswaar ligt het marktaandeel van rood, wit en rosé van onbesproken komaf maar op een paar procent - ik heb ze niet onbesproken gelaten. In tien artikelen bleven de herbiciden, pesticiden en kunstmest op stal en dientengevolge mocht 'bio' zich verheugen over niet-marktconforme aandacht. En ik voorspel u dat dit aantal in 2009 zal groeien.

Over rosé heb ik minder gepubliceerd. En dat is niet omdat ik geen liefhebber ben, maar dat heeft alles te maken met klimatologische omstandigheden: de lente en de zomer hebben we het afgelopen jaar immers overgeslagen.

Voorts begroette de glasbak nog wat buitenlandse gasten uit Nieuw-Zeeland, Argentinië en Griekenland (alle tweemaal), en uit Portugal en Oostenrijk (beide viermaal). Duitsland verdween opvallend vaak in het zwarte gat: zeven keer. Ik was enthousiast over riesling, vooral door de puurheid, de brede gastronomische inzetbaarheid en het van nature bescheidener alcoholpercentage dan ander wit.

Toch heb ik vaker over rood geschreven. Ik trof onder meer twee Spätburgunders (de Germaanse evenknie van pinot noir) die mij zeer bevielen. De optelsom heeft mij ertoe verleid, als antwoord op de vraag van een journalist van Delicious welke wijntrends ik voorspelde, voor 2009 'rood en wit uit Duitsland' te noemen.

Zijn dan nu de jaarcijfers compleet? Nee. Want een belangrijke ontdekking ontbreekt nog: een witte Hongaar. Niet dat ik die in de voorafgaande artikelen besproken heb, maar dat doe ik nu. Op de valreep. Terwijl u net terug bent van uw loopje naar de glasbak waarin u uw kerstbijdrage heeft gedeponeerd. De vijf zit immers al bijna in de klok. En anders morgen wel weer.

In elk geval ga ik het jaar uit met een geweldige wijn van het domein Huba Szeremley, een Badacsonyi Szürkebarát 2006. Ofwel in westersemensentaal: pinot gris. In dit geval afkomstig van wijngaarden die zich genesteld hebben op de vulkanische hellingen van het Badacsonygebergte, grenzend aan het Balatonmeer. Een uniek microklimaat (direct en indirect zonlicht via weerkaatsing op het meer; en het warmte absorberende en -retournerende vermogen van het basalt) zorgt voor een even unieke pinot gris. Die mijlenver afstaat van de pinot gris of pinot grigios die ik van elders ken. Deze Badacsonyi Szürkebarát (€ 9,50) onthult kleine, sappige, zure peertjes, huisvest het oranjebittere van de avondzon in het Balaton en zorgt voor de onvoorwaardelijke teruggave van de basaltmineralen. En hij is rank, slank en levendig. Niet voor niets werd deze wijn tijdens het Proefschrift Wijnconcours na een blindproeverij, met onder anderen vijf van de beste sommeliers van Nederland, tot 'overall platinum winnaar' in de categorie 7,50-10 euro uitgeroepen. Een waardige afsluiting van Het Parool wijnjaar 2008 lijkt mij zo. (HAROLD HAMERSMA)

Kadarka
www.kadarka.nl
Daniel Stalpertstraat 104-106
020-33 181 33

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden