Review

Wijn: een stevige, stoere witte

Op de terugweg van een signeersessie in Schagen zat ik in de trein die mij weer naar Amsterdam zou brengen. Het was laat op de avond en mijn enige gezelschap in de coupé was een wat oudere heer die mij aan Michiel Romeyn deed denken wanneer deze in Jiskefet een Baarnse Bal speelde. Rode broek. Bootschoenen. Polo-shirt. Om zijn schouders een trui. ''Kijk, een Zorro,'' roep ik altijd tegen mijn vrouw als ik er eentje zie lopen. En sinds de Cornelis Schuytstraat, waar ik om de hoek woon, is geannexeerd door het Gooi doe ik dat vrij vaak. Enfin.

In Uitgeest bleek het gedaan met de rust. Er stapten vier jongens en vier meisjes binnen op weg naar het Amsterdam Dance Event. Vanwege de lange trip hadden zij wat mondvoorraad meegenomen. De heren droegen vier sixpacks Heineken en de dames - heel rolbevestigend - twee sixpacks Jillz, de ciderdrank van dezelfde brouwer. Bij de eerst luide boer die klonk, stapte 'Michiel' al op. ''Zo, dat is de eerste...,'' klonk het vanuit het gezelschap.

Nu lees je wel eens over eenzame mannen in verlaten coupés die dan door zo'n groep voor de lol worden gemolesteerd. In het kader van wat sociolinguïstiek onderzoek besloot ik te blijven zitten. Helaas voor mij in dit geval waren dit feestgangers die beter konden boeren dan praten. Toch ving ik nog een flard van een tekst op: ''Ah, dat was de zuurkool van vanavond,'' blurpte een blond meisje met een puistjesprofiel.

Nu ben ik als het om eten gaat net zoals onze Berner Sennenhonden. Als eentje een zakje hoort knisperen waar voedsel in zit, staat ze al bij het aanrecht. Een dergelijke Pavlovachtige reactie is ook mij niet vreemd. Hoor ik eten, denk ik aan de bijpassende wijn: Ha zuurkool! En mijn gedachten wapperden weg tussen de bielzen richting de fles Grüner Silvaner 2009 Kämmerer van Weingut Dr. Wehrheim uit de Pfalz (€ 11,50), die zo lekker combineert met gefermenteerde witte kool en zijn traditionele varkensworst.

Een stevige witte, stoer genoeg om ook mijn favoriete Dijonmosterd van Amora partij te bieden. Met het geel van gedroogde appels en niet al te rijpe peer, de bitters van amandel en toch met een charmante lichtvoetigheid door zijn alcoholpercentage van slechts 12,5 procent. Zou ik mijn reisgenote erop wijzen dat ze dat misschien de volgende keer moet drinken in plaats van Jillz? Maar ik zweeg. Wat de boer niet kent..(HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel B.J. de Logie
Beethovenstraat 27.
662 62 08
www.delogie.nl


null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden