WIjn: Een machtige familie

De trebbiano wordt wel Italiës onvermijdelijke druif genoemd. De hele Laars zit er dan ook vol mee. Dan weer als solist, dan weer als ingrediënt. In verdicchio, orvieto, lugana, frascati en soave. Trebbiano, trebbiano, trebbiano.

Nu is er welbeschouwd geen sprake van één druif, het is meer een familie. Maar dan wel een heel machtige. Die zo rond een derde van de totale Italiaanse wittewijnproductie opeist. Met vertakkingen in meer dan tachtig Italiaanse DOC's. En natuurlijk - associaties met de maffia dienen zich aan - nimmer acterend onder dezelfde naam. Zo hanteert de druif aliassen als trebbiano gialo, trebbiano Romagnolo, trebbiano di Soave, trebbiano di Lugana en trebbiano della Fiamma. En één familielid heeft het zo ver geschopt dat het grote rood van Toscane, de chianti, decennia niet gemaakt mocht worden zonder inbreng van trebbiano Toscano.

Het klinkt als een prachtige staat voor een onvermijdelijke druif. Toch kan de wijn waar hij zijn diensten aan heeft verleend in de meeste gevallen maar beter worden vermeden. Saaiheid is een belangrijke karaktertrek van trebbiano. Zuren vullen zijn dna. Een neutrale smaak is zijn claim to fame. Geen wonder dat de druif in het zuidwesten van Frankrijk - waar deze zich als ugni blanc uitgeeft - het vaak helemaal niet tot wijn schopt, maar direct naar de armagnacketels wordt gedirigeerd.

Zijn er uitzonderingen? Maar natuurlijk. Van één daarvan lijkt het echter alsof deze niets met zijn familie van doen wil hebben. Zo maakt Valentini de beroemdste trebbiano d'Abruzzo van het land. Maar als druif gebruikte deze producent geen trebbiano d'Abruzzo, maar bombino bianco. Enfin. In Italië is wel vaker iets niet wat het lijkt.

Ondanks zijn reputatie was het toch niet Valentini's wijn die tijdens de recente G8-top in Abruzzo werd geschonken. Bij de lunch in l'Aquila selecteerde Luca Maroni, een door Silvio Berlusconi zelf uitgekozen wijnexpert, de Unico 2008 van Tenuta Ulisse. Een wijndomein in Crecchio dat pas sinds 2006 in de schijnwerpers staat, toen het door twee broers van hun vader werd overgenomen. Echter niet om de familietraditie in stand te houden, waardoor er tot in lengte van dagen saaie, neutrale, zurige bulkwijn geproduceerd zou gaan worden.

Antonio en Luigi Ulisse meenden dat Abruzzo en zijn autochtone druiven meer te bieden hadden. En de techniek zou ze daarbij een handje helpen. In korte tijd heeft hun wijnbedrijf in elk geval al de naam gevestigd van een van de modernste van het land. Maar veel belangrijker nog: hun wijnen zijn van een onberispelijke kwaliteit. Binnen twee jaar vielen ze zo'n beetje allemaal in de prijzen. En wie Berlusconi ervan verdenkt dat hij misschien ook de wijnpers in zijn greep heeft, vertrouwt dan maar op de internationale wijnbladen. Ook die hebben de broertjes inmiddels gelauwerd.

Ik proefde hun Unico 2008 DOC Trebbiano d'Abruzzo, die ook gemaakt bleek te zijn van deze druif (9,95 euro). Wat een prachtige, energieke bianco. Flirtend met peren, rinse goudrenet, de milde bitters van witlof, de zuren van rabarber. Een verrukkelijke wijn, sappig en gevuld.

Als u 'm haalt, neem dan ook de Unico 2008 DOC Montepulciano d'Abruzzo cerasuolo rosé (9,95) mee. Aardbeien, kersen en rozen op een vers bedauwd grasveld. En terwijl alle Italiaanse wijncommissies nog over elkaar heen rollen of de schroefdop nu wel of niet als afsluiter voor kwaliteitswijnen mag fungeren, gebruiken Antonio en Luigi al de Vinolok, het hypermoderne glazen afsluitertje dat wijn uit de fles laat komen zoals de wijnmaker dat bedoeld had. En dat is in het geval van Tenuta Ulisse heel lekker. (HAROLD HAMERSMA)

Grapedistrict Van Woustraat 54; Haarlemmerstraat 112; Eerste Constantijn Huygensstraat 62; Amstelveenseweg 182; www.grapedistrict.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden