Wijn: De onbekende bianco

Rome is de laatste tijd flink in het nieuws geweest. Een bisschop die fout is geweest met de oorlog. Een 'Wir haben es nicht gewusst!', de voor de hand liggend reactie van een Duitse paus. Gelukkig komen er ook positieve geluiden uit Latium, de wijnstreek waarbinnen ook Rome ressorteert. En die zijn bepaald niet van de laatste tijd. Want al sinds de Romeinen tiert de wijnstok er welig, vooral die met trebbiano en malvasia, waarvan bianco gemaakt wordt. Latium mag zich zelfs de bron van een aantal wereldmerken noemen zoals Frascati, Est! Est!! Est!!! di Montefiascone en ook Orvieto, al komt dit DOC-technisch eigenlijk uit Umbrië.

Het mondiale succes van dit wit kent echter ook een donkere kant. Te hebberige wijnboeren namen een loopje met de kwaliteit in de hoop sneller binnen te lopen. Eindeloze plassen van troosteloze waar - ook lekker veel halfzoet en zoet - overspoelden de markt en aldus dreigde een reputatie kopje onder te gaan. Ook al omdat niet alle coöperaties - goed voor zo'n beetje driekwart van de wijnproductie van de streek - zich erg veranderingsgezind toonden en bleven volharden in oude technieken en dito receptuur.

Maar zoals overal zijn er wijnboeren die niet bang zijn om een eigen koers te varen. Neem bijvoorbeeld Stefano Stefanoni in het noorden van Latium. Een moderne 'cantina' met wijngaarden rond het Lago di Bolsena, het grootste kratermeer van Italië. Vulkanische ondergrond, daar houden druiven van. Over zijn Est! Est!! Est!!! heb ik al eerder geschreven in het kader van wijnen met een bescheiden alcoholpercentage. Dat was nu eens niet zo'n waterige halfzachte witte met een prijskaartje dat ver boven zijn stand leefde, maar een sappige, appelige, gevulde, lekker peperige bianco voor toen nog geen zeven euro.

Maar nu kreeg ik een witte van Stefanino onder de kurkentrekker die ik nog niet kende. En bovendien van een druif die ook al niet direct tot een aha-erlebnis leidde: de roscetto. Sterker nog, ik had er nog nooit van gehoord.

Op zich geen schande. De naar verluidt tweeduizend verschillende Italiaanse wijndruiven heb ik nooit uit mijn hoofd geleerd. Omdat ik nu eenmaal niet de ambitie heb mee te doen aan een nieuwe editie van Wedden dat... Dit was dan weer eens zo'n grote onbekende.

Maar nadat ik het resultaat had geproefd, wilde ik zeker meer weten van deze roscetto. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. De druivennaslagwerken Grapes & wines van Oz Clarke en Margaret Rand en de Guide to wine grapes van Jancis Robinson kenden de roscetto niet. Ook het bestaan van de rossetto werd in beide boeken ontkend. Maar volgens mij moest dat 'm wel zijn, omdat deze druif één van de ingrediënten vormt van Est Est!! Est!!!
Een berichtje van Stefano Stefanino bevestigde mijn vermoeden. Toch was daarmee het mysterie nog niet volledig ontrafeld. Zoals bijna elke Italiaanse druif bedient de rossetto zich van een alias: trebbiano giallo. En om het overzichtelijk te houden is deze trebbiano als enige geen familie van al die andere trebbianovarianten uit De Laars, die vaak tekenen voor suffig, ongeïnspireerd wit.

Maar laat deze kwalificatie juist geen opgeld doen voor de Roscetto Colle de Pogeri 2007 (€ 8,-). Geurt enigszins als de thans zo populaire Gillardeau-oester waarop wat citroensap is gedruppeld. Vlezig, de ziltigheid van een fino sherry, een milde frisheid. Dan in de mond eerst een vrij ronde aanzet. Maar gevolgd door een sensatie die veel weg heeft van het openwrikken van de speekselklieren en de smaakpapillen door een oestermes. Ik proef groene appel en wat niet al te rijpe peer. Wat vijg. Walnootbitters. En felle, tintelende, opwindende zuren die rond spatten in een verrukkelijke sappigheid. Roscetto is rossetto is trebbiano giallo is... bingo. (HAROLD HAMERSMA)

Post Wijnkelder
Brouwersgracht 202 624 39 69

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden