Review

Wijn: De grijze Bourgondiër

Alleen al de naam chardonnay kun je lekker door de mond laten rollen. Merlot bekt ook al zo heerlijk. En wat te denken van shiraz, helemaal als je het op zijn Australisch uitspreekt?

Dan worden sommige druiven toch een stuk minder makkelijk een succesnummer. Stel je toch voor dat je als Grauburgunder op de wereld bent gezet. Dan mag je je in de Duitssprekende wijnbouwgebieden weliswaar ook Grauer Burgunder noemen, maar dat klinkt toch ook niet van: schenk nog eens in. 'Ober, mag ik een glaasje Grauer?' Het beeld van een kelner in een versleten pak met roos op de schouders, die zijn duim met pleister in de soep houdt, dringt zich ogenblikkelijk op.

Grauburgunder klinkt als een sombere mopperaar die in een geblindeerde kamer kliekjes aan het opwarmen is. Grau: grijs, vaal en groezelig... En dat allemaal door die vier letters, dat ene woordje.

Dat er een lettergreep verder slechts plotseling een joviale Bourgondiër opduikt, mag niet meer baten. Het leed is al geschied. Zo'n wijn kan eenvoudigweg niet meer smaken.

Buiten Duitsland en Oostenrijk, waar de druif ook gedijt, hebben de wijnmakers daar wat op gevonden. Zij voorzagen de Grauer Burgunder van een alias. In de Elzas doopten ze hem pinot gris. In de Loire en in de Jura daarentegen vonden de wijnmakers malvoisie beter klinken. En in Zuid-Afrika, Californië en in Italië is hij pinot grigio gedoopt. Inderdaad, dat is precies dezelfde druif.

Nu klinken al die namen weliswaar kleurrijker dan Grauer Burgunder, de prestaties ontstijgen de grauwe middelmaat veelal niet. Oei, oei, oei, wat proefde ik veel futloze Elzassers. De eerste echt opwindende Zuid-Afrikaanse pinot grigio moet ik nog tegenkomen. Om over het leeuwendeel van de Italiaanse bijdragen maar te zwijgen.

Toch is pinot grigio in het land van Obama momenteel aan een ongekende opmars bezig. Waarschijnlijk omdat het daar zo lekker bekt. Hoort u het Miranda in Sex and the city al bestellen? Dat dit wit qua mondbeleving overigens niet verder reikt dan waterig en schraal schijnt veel Amerikaanse chardonnaylovers er niet van te weerhouden massaal over te stappen.

Nee, dan breek ik toch liever een lans voor een lekkere Duitser, een Laufener Altenberg Zweitausendneuner Grauer Burgunder Terroir Edition aus Baden (€ 7). Dat bekt weliswaar totaal niet. Maar praten met een mond vol sappige peren, mollige ananas, krokante suikerspin en zoet-peperige gember is nu eenmaal toch erg onbeleefd.

Wijnen uit de Oude Wereld smaken anders dan wijnen uit de Nieuwe. Ik zet ze vaak naast elkaar bij proeverijen. Vooral rood zorgt voor dankbare, want herkenbare verschillen. Ze zijn zachter, voller, zoeter, en vooral makkelijker. Zie hier ook de fundering van hun succes.

De Italiaanse filosoof en schrijver/publicist Alessandro Baricco noemt het Hollywoodwijnen. En founding father is volgens hem de Amerikaan Robert Mondavi. 'Bij de eerste slok proef je alles al: hij geeft een sensatie van onmiddellijke rijkdom, volheid van smaak en geur. Als je ervan hebt gedronken, duurt de nasmaak niet lang, de effecten ebben weg. Hij botst niet erg met het eten, en hij komt ook volledig tot zijn recht als je je smaakpapillen alleen maar een beetje prikkelt met een of andere vette snack. Hij is grotendeels gemaakt van druiven die overal verbouwd kunnen worden: chardonnay, merlot, cabernet sauvignon. Aangezien de wijn zonder al te veel eerbiedige terughoudenheid wordt bewerkt, heeft hij een tamelijk constante persoonlijkheid, waardoor het verschil tussen de verschillende jaargangen vrijwel te verwaarlozen is. Voilà.'

De Bezige Bij heeft dertig van Baricco's stukken gebundeld, twee daarvan gaan over wijn. De barbaren heet het boek. Of zou die titel misschien toch verwijzen naar de twee hoofdstukken die hij over voetbal heeft geschreven? (HAROLD HAMERSMA)

Wijnkelder Brouwersgracht
Brouwersgracht 202, 020 624 39 69
www.wijnkelder-brouwersgracht.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden