Wijkraad wil sloop dodencel Hannie Schaft voorkomen

De Wijkraad Zuidwest maakt zich zorgen over de toekomst van de ­dodencel van verzetsstrijder Hannie Schaft in de voormalige gevangenis in de Havenstraat in Amsterdam-Zuid.

Gijs van der Sanden
De oude gevangenis in de Havenstraat, hier nog in gebruik genomen door uitgeprocedeerde asielzoekers Beeld anp
De oude gevangenis in de Havenstraat, hier nog in gebruik genomen door uitgeprocedeerde asielzoekersBeeld anp

De nieuwe eigenaar van het historische pand, de British School of ­Amsterdam, heeft in een bewonersbrief te kennen gegeven de gevangenismuren te slopen om er klaslokalen te kunnen realiseren.

Dat heeft mogelijk consequenties voor de laatste verblijfplaats van verzetsstrijder Hannie Schaft, die op 17 april 1945 in de duinen van Bloemendaal werd geëxecuteerd.

Reden voor de Wijkraad Zuidwest om 'groot alarm' te slaan, aldus voorzitter Simon Bornstein. "De celblokken verkeren nog in originele staat, inclusief de verlichting en de gietijzeren trap. Doodzonde om daar de sloophamer tegenaan te gooien."

Onduidelijkheid
The British School neemt zijn intrek in de oude gevangenis nadat de gemeente het pand zonder winstoogmerk verkocht aan de school. Het pand diende jarenlang als bed-bad-brood-opvang, onder andere voor vluchtelingencollectief We Are Here.

Volgens Bornstein blijft het onduidelijk wat de school precies van plan is met de celblokken. Die onduidelijkheid baart de wijkraad zorgen.

Lesprogramma
In een persbericht roept de wijkraad de British School of Amsterdam op de celblokken te behouden. Ook wil de raad dat de school een lesprogramma verbindt aan Hannie Schaft. Er is ook een brief gestuurd aan de ­gemeenteraad om de sloop van de cellen te voorkomen.

Bornstein: "Er wordt te onvoorzichtig omgesprongen met dit soort plekken van grote historische waarde. Als wijkraad zien wij het als onze taak om deze plekken op de agenda te krijgen."

Lees ook: 4 verzetsvrouwen die ten onrechte onbekend zijn gebleven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden