Wijkagent en clown Amsterdammer van het jaar

Wijkagent en clown Frank Westerop is uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar 2017. Salim el Meriami, organisator van de sinterklaasintocht met kameel, is Amsterdammertje van jaar.

Het Parool

Frank Westerop werkt dagelijks als wijkagent in Amsterdam-Oost. Een baan waar hij ook regelmatig enthousiast over Twittert. 'Als je werk je hobby is, werk je eigenlijk nooit' staat er dan ook in de biografie van zijn Twitteraccount te lezen.

Maar Westerop heeft nog meer hobby's. Elke zondag verandert hij namelijk in Clown Powie en gaat langs bij patiënten in de Kinderstad van het VUmc. Vijftien jaar geleden raakte hij geïnspireerd door een reclame van de stichting Cliniclown op tv.

Dit was echter een fulltime positie, terwijl hij al agent was. Hij besloot toen maar zelf clown te worden. Hij ging naar een heuse clownsschool en volgde vier opleidingen om het vak te leren.

Uganda en Peru
Tegen de organisatie van de verkiezing zei hij over zijn twee banen: 'De werelden lijken heel verschillend, maar zowel als clown als wijkagent gaat het er om dat je je inleeft in mensen. Empathie voor mensen maakt eigenlijk altijd verschil.'

De stad weet Powie inmiddels te vinden. In zijn jaren als clown is hij ook langs geweest bij Artis en Rijksmuseum. Westendorp ging zelfs naar Uganda en Peru om daar op te treden. Een leven zonder Powie kan hij zich niet meer voorstellen. 'Als kinderstad ooit zou stoppen,' zei hij tegen de organisatie, 'dan ga ik op zoek naar een ander ziekenhuis'.

Amsterdammertje van het jaar
Het was niet de eerste keer dat Salim el Meriami (15) genomineerd werd voor de titel Amsterdammertje van het jaar, de jeugdvariant van de stadsprijs; in 2015 werd zijn naam ook al genoemd. Maar dit jaar schoven maar liefst vijf organisaties de jongen uit Nieuw-West naar voren als kandidaat.

El Meriami staat in Nieuw-West bekend als een actieve buurtbewoner die mensen bij elkaar weet te brengen. Al sinds zijn elfde organiseert hij evenementen in zijn buurt, maar hij kreeg landelijke bekendheid toen hij een Sintkameel regelde voor de sinterklaasoptocht in Nieuw-West. Hoewel Geert Wilders hem 'ziek' noemde, was de jury zeer onder de indruk van de betekenis van deze jongen voor de stad. Zijn grote droom is een buurtfestival organiseren met beroemde artiesten.

Lees ook: Salim (15) uit Nieuw-West regelt niet alleen een Sintkameel

Salim El Meriami Beeld Dingena Mol
Salim El MeriamiBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden