Plus

Wijffels: 'Buma snapt net zo weinig van het klimaat als Trump'

Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels baalt van zijn partijleider Sybrand Buma. 'Ik hoor dat Sybrand Buma dwars blijft liggen op klimaatpolitiek aan de onderhandelingstafel. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in.'

Jan Hoedeman
Herman Wijffels Beeld anp
Herman WijffelsBeeld anp

De kabinetsformatie lijkt in een impasse te zitten. Een van de oorzaken is de onbeweeglijkheid van het CDA over klimaatpolitiek aan de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie, zegt Herman Wijffels. Dit beeld wordt bevestigd door bronnen uit partijen die deelnemen aan de kabinetsformatie.

Wijffels: "Buma wil geen maatregelen aan burgers opleggen en geen actieve rol voor de overheid. Buma vindt dat de markt het klimaatprobleem moet oplossen. Dan legt een aantal goedwillende mensen zonnepanelen op het dak en verder gebeurt er niets om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren."

Maar Buma heeft toch altijd gezegd dat hij tegen die actieve rol is?
"Dat was de positie van Buma in de verkiezingscampagne. Daar houdt hij aan vast. Desnoods moeten VVD, D66 en GroenLinks maar doorgaan zonder het CDA en een minderheidskabinet vormen. Buma heeft geen zicht op en geen idee over wat er allemaal moet gebeuren. Het kan niet zonder de overheid."

"De kern van het duurzaamheidsvraagstuk is dat we een gat hebben: de vervuiling van de atmosfeer en het leegroven van de aarde, dat wordt niet afgerekend. Daar geldt geen prijs voor. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft dat wel begrepen. Buma's idee, dat hij ventileert aan de onderhandelingstafel, dat de markt dit kan oplossen, getuigt van een volstrekt onbegrip van wat er aan de hand is. T

erwijl er met VNO/NCW en de multinationals een maatschappelijk draagvlak is om samen die problemen aan te pakken. Die hebben onlangs gezegd dat een groen kabinet noodzaak is. Ook Buma's voorganger Jan Peter Balkenende pleit ervoor dat een nieuw kabinet werk maakt van de vergroening van Nederland."

Heeft het CDA daar de boot gemist?
"Het lijkt een raadsel, maar het zit in Buma zelf. Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Het rentmeesterschap staat in de uitgangspunten van het CDA, maar is helemaal op de achtergrond geraakt.

Het CDA is na het eerste kabinet-Rutte helemaal rechts van de VVD terechtgekomen. Terwijl het echt leeft in de achterban. Burgemeesters en wethouders van het CDA werken in het hele land met burgers aan duurzaamheid, daar worden stappen gezet waar het kan."

Is er een kloof tussen het CDA lokaal en de landelijke partijtop?
"In de Tweede Kamerfractie zit een aantal mensen dat niets heeft met groene politiek. Kamerlid Jaco Geurts is ook een van hen. Ik denk dat Buma niet eens weet wat het antropoceen is."

Wat is dat?
"Dat is het huidige tijdperk, waarin de mens het toekomstig leven bedreigt."

Kan het onderhandelingstactiek zijn van Buma dat hij dwarsligt?
"Nee, het is de man zelf. Hij heeft er echt helemaal niets mee. In de verkiezingscampagne laat hij zich filmen op de racefiets in de groene woestijnen van Friesland. Van een politiek leider mag je verwachten dat hij een beeld heeft van de toekomst. Hoe moeten we met dit land verder?

Onze economie is verouderd en het sociaal stelsel moet naar de 21ste eeuw worden getrokken. We moeten als hell investeren! We moeten een nieuwe economie maken, zoals na de oorlog ook is gebeurd. Dat kan alleen maar onder de regie van de overheid, in samenspraak met de sociale partners."

Laten we de lijn van Buma volgen: laat het over aan de markt. Wat gebeurt er dan?
"Wat voor signaal is het als de overheid zegt: het is niet onze zaak. Dan gebeurt er echt niets."

Waarom staat het CDA er anders in dan werkgeversorganisatie VNO/NCW?
"Ook dat is voor mij een groot raadsel. Tijdens de kabinetten-Balkenende haalde het CDA oneerbiedig gezegd de boodschappenlijst op bij de werkgevers. Wat willen jullie dat wij doen, was dan de vraag. Ik dacht: dat doen ze nu weer. Maar als hij zelf de stap niet zet, sluit ik niet uit dat Buma op de hoogte wordt gebracht door de net vertrokken Niek Jan van Kesteren."

U doet nu net alsof Buma op klimaatgebied de Nederlandse Trump is die niets van het klimaatakkoord in Parijs wil weten.
"Ja, dat is ook zo! Datzelfde onbegrip heeft Buma tijdens de verkiezingscampagne gebezigd. Die man weet nergens van! Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land. Geef je de toekomst van het land vorm? Of blijf je hangen in het verleden en cultiveer je de angsten van mensen? In het laatste geval hoor je niet bij de vorming van een kabinet te zitten."

CDA

- Komende jaren blijven fossiele brandstoffen nodig
- Markt moet investeren in groene initiatieven
- Lagere energierekening voor omwonenden windmolens

GroenLinks

- We moeten af van fossiele brandstoffen
- Overheid moet investeren in groene energie
- Verpakkingsbelasting, vleestaks en rekeningrijden

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden