Wij Zijn Hier kraakt pand in de Amstelstraat

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers van Wij Zijn Hier heeft zaterdag een pand in de Amstelstraat in de binnenstad van Amsterdam gekraakt.

Het Parool
Wij Zijn Hier kraakt pand in de Amstelstraat. Beeld Wij Zijn Hier
Wij Zijn Hier kraakt pand in de Amstelstraat.Beeld Wij Zijn Hier

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een groep van zo'n vijftig personen.

Wij Zijn Hier laat zelf weten dat ze geen andere keus hadden, 'omdat we uit onze vorige locatie in de Rijswijkstraat zijn gezet.'

"We hebben de gemeente meermaals gevraagd om ons te helpen aan een basisbehoefte als eenvoudige dag- en nachtopvang. Maar tot nu toe is er niets gebeurd."

Tentje
In september 2012 sloegen drie asielzoekers uit Eritrea een tentje op in de achtertuin van de Diakonie aan de Nieuwe Herengracht. Met die actie wilden de vluchtelingen aandacht vragen voor hun situatie. Dat was het begin van een zwerftocht door de stad die nu al vier jaar voortduurt. In totaal heeft We Are Here de gemeente Amsterdam bijna 1,2 miljoen euro gekost.

Wij Zijn Hier is volgens een vluchteling die nu in de Amstelstraat zit verdeeld in meerdere groepen. De personen die eerder deze maand een pand kraakte op de Hoogte Kadijk zijn ook van Wij Zijn Hier, maar hebben niks te maken met het gebouw in de Amstelstraat.

Buren welkom
Over het pand in de Amstelstraat zeggen de krakers in een verklaring: 'Wij zijn een kleine groep en willen goed zorgdragen voor het gebouw. We hadden vriendelijk contact met de eigenaren van de vorige gebouwen waar we zaten en we hopen snel tot een akkoord te komen. We nodigen ook al onze buren uit om ons te bezoeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden