Wij Zijn Hier kraakt dertigste pand

Zo'n twintig vluchtelingen van het collectief Wij Zijn Hier hebben zaterdagmiddag een pand in Osdorp gekraakt.

Een tekst op de Vluchtgarage, waar de groep in 2015 verbleef.Beeld anp

De uitgeprocedeerde asielzoekers zeggen zich gedwongen te voelen om op deze manier onderdak te vinden, omdat ze anders moeten zwerven. Het is de dertigste keer dat de groep een pand kraakt. Ze bezetten sinds 2012 telkens panden om na een ontruimingsprocedue weer op straat te worden gezet.

De bed-bad-broodopvang zit vol, schrijven de vluchtelingen in een statement over de nieuwe kraak, en zet ze bovendien overdag op straat.

'Het geeft veel stress en we weten eigenlijk niet eens waar we naar het toilet kunnen. Ook als we ziek zijn, moeten we de straat op. De nachtopvang geeft geen rust en zelfbeschikking. Er wordt ons bijvoorbeeld verteld wanneer en wat we moeten eten, zelf koken is niet mogelijk. Ons gevoel van vrijheid en menselijke waardigheid wordt ons ontnomen. Daarom betrekken we leegstaande panden die niet in gebruik zijn.'

Bankfiliaal
De Wij Zijn Hier-vluchtelingen verblijven in een pand op het Osdorpplein nummer 881-882, dat nu leeg staat. Voorheen zat er een filiaal van Fortis Bank. De groep zegt goed voor het gebouw te willen zorgen, met respect voor de buren.

'We verwelkomen de buren ons te bezoeken en kennis te maken. En we hopen solidariteit te ontvangen van de buurt. Geen mens zou uitgesloten mogen worden van de maatschappij.'

De politie is op de hoogte van de kraak, maar gaat vanwege de leegstand zoals gebruikelijk niet over tot actie. Dat gebeurt pas als de eigenaar van het pand zich meldt.

Traumapatiënten
Vorige week nog werden zestig leden van de groep uit een gekraakt kantoor in Diemen-Zuid gezet. Ze gaven zich niet gewillig over, omdat ze de constante verhuizingen zat zijn. Tientallen mensen demonstreerden tegen de ontruiming. Eén asielzoeker werd gearresteerd omdat hij zich zou hebben verzet tegen de politie.

Het kantoor in Diemen is eigendom van Arq, een instelling waar mensen met zware trauma's worden behandeld. Arq wilde de vluchtelingen weghebben omdat hun patiënten niet met de recente opstootjes en incidenten geconfronteerd zouden kunnen worden.

Het gekraakte pand op Osdorpplein 881-882.Beeld Google Streetview

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden