Reportage

Wij Zijn Hier demonstreert na dood lotgenoot

Met een demonstratie voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kaartten uitgeprocedeerde asielzoekers donderdag de (zelf gekozen) dood van lotgenoot Hashim Gmal en hun eigen situatie aan. Ze vervolgen hun protestmars naar de Stopera.

Demonstranten van Wij Zijn Hier. Beeld Jop van Kempen
Demonstranten van Wij Zijn Hier.Beeld Jop van Kempen

'We zijn hier om ons medeleven en onze boosheid uit te drukken," zei één van de actievoerders via een megafoon tegen de pakweg honderd mededemonstranten op de Stadhouderskade.

"We rouwen om Hashim en we zijn erg teleurgesteld in Nederland. We willen rechten."

"Het is de derde dode in korte tijd in deze groep," zegt advocaat Pim Fischer, die Gmal vertegenwoordigde. Het verhaal gaat dat de overleden 33-jarige Sudanees zelfmoord wilde plegen door verdrinking. Fischer houdt echter een slag om de arm.

"Die verhalen heb ik ook gehoord, maar vast staat dat hij op 27 juni buiten bewustzijn in het water is aangetroffen. Hij is naar het VU-ziekenhuis gebracht. Daar is zoveel breinschade geconstateerd dat hij dinsdag van de beademing is afgehaald en is overleden."

Wij Zijn Hier
Gmal maakte deel uit van de zogenaamde 'Wij Zijn Hier'-groep, die in Amsterdam sinds 2012 van tijdelijke locatie naar tijdelijke locatie zwerft. De asielzoekers hebben tevergeefs geprobeerd een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen.

Ze claimen niet terug te kunnen naar het land van herkomst, omdat de plaatselijke overheden niet in staat zijn de geijkte procedures te hanteren. Ze hekelen de Nederlandse asielprocedure die niet zou voorzien in hun situatie.
Advocaat Fischer vertegenwoordigt ongeveer 220 cliënten in de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die claimt niet terug te kunnen. Hij schat hun aantal in heel Nederland tussen de 800 en 1200.

Ze komen uit landen met een recente oorlogshistorie zoals Somalië, Zuid-Sudan, Sierra Leone en Liberia. Fischer wordt bekostigd vanuit de sociale advocatuur.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Problemen
Fischer houdt de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de precaire situatie van de groep.

"Ik heb op schrift kenbaar gemaakt dat de staat basisvoorzieningen aan deze mensen onthoudt. Dat leidt tot grote sociale en psychiatrische problemen. Ik heb de zaak voorgelegd aan het Europese Hof, dat in mei heeft besloten dat er prioriteit is. Er is nog geen datum waarop het voorkomt."

De demonstranten richtten hun pijlen niet alleen op het landelijk asielbeleid, maar ook op burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zou namens de gemeente Amsterdam moeten voorzien in betere opvang. Om die reden doen de demonstranten, onder wie meer mannen dan vrouwen, vrijdag ook het stadhuis aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden