Schuim

Wij zijn een krant van bitterballen, and proud of it

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Het Parool, World's Best Designed Newspaper.

Hans van der Beek
Artdirection: John Koning en Floor Koop. Hoofdredactie: Ronald Ockhuysen en Kamilla Leupen Beeld Eva Plevier
Artdirection: John Koning en Floor Koop. Hoofdredactie: Ronald Ockhuysen en Kamilla LeupenBeeld Eva Plevier

Op het pontje tref ik collega Ruben Koops. Fiets met dubbele fietstas aan de hand en verder strak in het pak en niet alleen met das, maar ook nog met dasspeld.

Arme jongen, hij werkt nog niet zo lang bij ons.

Ik geef hem een troostende tik op de schouder. Hij: "Hoe overdressed kun je zijn op een zaterdagavond op de bovenste etage van de A'dam Toren?"

Zoals ik al zei: hij weet nog niet dat wanneer je bij Het Parool verschijnt in pak, er altijd wel iemand is die vraagt of je undercover gaat bij de TCA.

Maar eenmaal op de achttiende etage valt mijn mond open. Ik zie allemaal collega's, aangekleed, feestelijk, hun best gedaan.

Nu hebben we inderdaad wel wat te vieren. European Newspaper of the Year. World's Best Designed Newspaper. Daar moet op gedronken worden en dat doen we in sociëteit A'dam & Co, de club voor ­creatief Amsterdam, op het werkelijk mooiste plekje van de stad. De ronde etage pal onder restaurant Moon, met een terras rondom. Schitterend.

Morgen doen we weer normaal, nu is het tijd voor gin-tonic. "Alleen bier en wijn," zegt Ronald Ockhuysen en hij is de baas. "Je weet, wij zijn Het Parool, wij doen normaal."

Zeker weet ik dat, maar weet hij dat ik voor een feest zonder cocktails per definitie maximaal drie sterren geef? Baas: "Maar er komen ook geweldige hapjes! En zodra jij denkt: wat een gefröbel, dán komt de apotheose van de avond."

Precies, bitterballen. Wij zijn een krant van bitterballen, and proud of it. Vooruit, en gamba's en een incidenteel satéstokje.

Speech!

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ockhuysen vertelt hoe hij en adjunct Kamilla Leupen in North ­­Carolina, tussen alle genomineerden als The New York Times, The Guardian en The Washington Post, hoorden dat the winner... Het Parool is. "We zijn totaal van onze stoelen gevallen."

Daarna was het tijd voor een speech, liefst kort en zakelijk, maar dat wilde in de euforie niet meer zo vlotten. "Ik begon over ons oorlogsverleden en the freedom of speech. Ik geloof dat ze ons na een half uur van het podium hebben moeten halen."

Ook mooi: The New York Times (800 fte) komt binnenkort met een delegatie langs om te kijken hoe dat krantje uit Amsterdam (60 fte) dat toch flikt.

Dan is het feest, met dj Rudy (Roelf Jan Duin), en we dansen en we drinken met de allerleukste mensen van de allerleukste krant, maar zodra de eerste collega omvalt, met toestand en pleisters en alles, moet je ophouden met schrijven, vind ik.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Het Parool, World’s Best Designed Newspaper
Waar sociëteit A’dam & Co, Overhoeksplein
Wie Ronald Ockhuysen, Kamilla Leupen, John Koning, Floor Koop, dj Rudy
Wanneer zaterdag 8 juli, van 20.00 tot 01.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer *****
Hans moest twee keer kijken voordat hij sommige collega’s herkende

En team vormgeving, graphics, foto. Allemaal samen het mooiste kindje van de klas Beeld Eva Plevier
En team vormgeving, graphics, foto. Allemaal samen het mooiste kindje van de klasBeeld Eva Plevier
Reservoir Dogs: Vincent Smits, Jorris Verboon, Ronald Ockhuysen, Ruben Koops en Marcel Wiegman, die er alleen bij mag als hij Mr. Pink wil zijn Beeld Eva Plevier
Reservoir Dogs: Vincent Smits, Jorris Verboon, Ronald Ockhuysen, Ruben Koops en Marcel Wiegman, die er alleen bij mag als hij Mr. Pink wil zijnBeeld Eva Plevier
Merel Straathof en Lorianne van Gelder ontdekten hoe je steeds opnieuw een welkomstcava krijgt: rondjes blijven lopen. Hier iets later op de avond Beeld Eva Plevier
Merel Straathof en Lorianne van Gelder ontdekten hoe je steeds opnieuw een welkomstcava krijgt: rondjes blijven lopen. Hier iets later op de avondBeeld Eva Plevier
De redactie PS: manpower Beeld Eva Plevier
De redactie PS: manpowerBeeld Eva Plevier
Feestverslaggevers Josien Wolthuizen en Hans van der Beek gaan zo nog afteren bij Sensation White Beeld Eva Plevier
Feestverslaggevers Josien Wolthuizen en Hans van der Beek gaan zo nog afteren bij Sensation WhiteBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden