Column

Wij willen poen, nu, en snel een beetje

Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Deze week berichtte Het Financieele Dagblad dat dertien grote bedrijven - waaronder Unilever, Akzo Nobel, DSM, Sabic, Tata Steel - een brandbrief aan minister Kamp hadden gestuurd om hun beklag te doen over het Topsectorenbeleid. De middelen die Kamps voorganger Verhagen beschikbaar had gesteld voor toegepast onderzoek staken maar bleekjes af bij de Technologische Top Instituten van Wijers.

Hoe verbijsterend het naast elkaar bestaan van twee infrastructuren afkomstig uit verschillende tijden (midden jaren 90, begin 21ste eeuw), opgezet door verschillende ministers (Wijers en Verhagen - of eigenlijk Balkenende, de geestelijk vader van het smadelijk mislukte Innovatieplatform), afkomstig uit verschillende politieke ideologieën ook is, ronduit schokkend is de volstrekte schaamteloosheid van de schrijvers ervan.

Teleurgesteld waren de bedrijven - behorend bij de rijkste multinationals ter wereld, met balansen die groter zijn dan menig staatje - over de 275 miljoen euro die de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beschikbaar stelde voor innovatiecontracten. Op een budget van 500 miljoen euro is dat voorwaar geen kattenpis. Academici waren dan ook not amused. Dit ging immers af van het beschikbare budget voor ongebonden onderzoek, wat betekende dat universitair onderzoek nog meer ho(e)rig werd gemaakt aan de wensen van het grootkapitaal.

En nog is het niet genoeg. De Unilevers, Akzo Nobels, DSM's en Sabics van deze wereld willen meer. NWO is bureaucratisch, luidt de klacht. Wil allemaal azijnzeikerige academici laten oordelen over de wetenschappelijke merites van de voorstellen die onder die ukkelige innovatiecontracten worden ingediend. Daar hebben we geen boodschap aan. Wij willen poen, nu, en snel een beetje.

Hoe halen ze het in hun botte kop! Rode lopers hebben overheden uitgerold voor multinationals die vaak zo groot hebben kunnen worden dankzij diezelfde overheden die nu als eerloze serveerstertjes worden genomen op de bar van het publieke gelag.

Ga naar de website van The Guardian en zie hoe de vennootschapsbelasting in tien jaar tijd is gedaald van veertig procent naar twintig nu. Vergelijk de miljoenennota van 2000 met die van 2012. Droeg het bedrijfsleven via vennootschapsbelasting in 2000 nog tien procent bij aan het algemeen belang, twaalf jaar later is dat een schamele vijf. Erger is dat het achterblijven van de r&d-investeringen in Nederland niet komt door een schraperige overheid, maar doordat diezelfde bedrijven die nu zo'n grote muil hebben het laten afweten.

Je moet maar durven!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden