Han Lips

Wij willen niets minder dan de totale Wim Kok bij Andere Tijden

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De documentaire van Andere Tijden over oud-premier Wim Kok.

Een zeldzaam openhartig interview met de oud-premier werd steeds weer ingeleid door ellenlange anekdotes van tijdgenoten Beeld NPO
Een zeldzaam openhartig interview met de oud-premier werd steeds weer ingeleid door ellenlange anekdotes van tijdgenotenBeeld NPO

Wat is dat toch met documentairemakers vandaag de dag? Het is er ingeramd: Show, don't tell. Op voice-overs staan derdegraads verhoren en lijfstraffen. Zo ook bij het portret van Wim Kok, dat Andere Tijden gisteren en eergisteren uitzond. Een zeldzaam openhartig interview werd steeds weer ingeleid door ellenlange anekdotes van tijdgenoten - van Marten Fortuyn tot Frank de Grave. Die leidden af. Wat was er mis met het uitgangspunt: kiezen we voor Kok, dan willen we ook de totale Kok?

Lips begrijpt het dilemma: het was mooie bijvangst. Melkert die vertelde dat hij een duwtje van Kok nodig had om zijn vertrek aan te kondigen. Máxima's allesopklarende verzuchting dat haar aanstaande een beetje dom was geweest, die voorgezegd bleek door een topambtenaar. En Kok had al vroeg zijn territorium afgebakend: de komst van Jorge Zorreguieta zou hij niet voor zijn rekening nemen. Koningin Beatrix begreep het, alleen de kroonprins moest de bittere pil nog slikken. Benieuwd hoe Andere Tijden viel in De Eikenhorst.

Intussen waren alle betrokkenen in een jaar of dertien dertig jaar ouder geworden - politiek doet iets met een mens. En de stoffige korzeligheid van Kok kunnen we ons na Balkenende en Rutte niet meer voorstellen van een premier. Die moet tegenwoordig toegankelijk zijn, opgewekt en optimistisch. Intussen is het vertrouwen dat we stellen in politici alleen maar minder geworden. Misschien kan Andere Tijden zich daar nog eens in verdiepen.

Bekijk de documentaire hier terug. Wilt u reageren op dit artikel? Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

(Door: Han Lips)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden