Marcel Levi Beeld Artur Krynicki
Marcel LeviBeeld Artur Krynicki

Wij koelen af in een warmere wereld

PlusMarcel Levi

Volgens recent onderzoek is één van de meest voorkomende oorzaken van huiselijke ruzie de stand van de thermostaat. In de regel vinden mannen het in huis te warm en vrouwen te koud. Tot 40 procent van hen draait stiekem de verwarming wat hoger of lager.

Eerder Nederlands onderzoek toonde aan dat de ideale kamertemperatuur volgens vrouwen tussen 24 en 25 graden ligt, terwijl mannen tevreden zijn met 2,5 graad minder. Een mogelijke verklaring is dat de temperatuur aan de buitenkant van het lichaam bij vrouwen enkele graden lager ligt dan bij mannen, waarschijnlijk door verschillen in lichaamssamenstelling.

Onze lichaamstemperatuur is overigens helemaal niet zo stabiel en varieert over het etmaal (’s nachts ongeveer een halve tot een hele graad minder) en tussen verschillende dagen. Een goed voorbeeld is de fluctuatie van lichaamstemperatuur bij vrouwen onder invloed van geslachtshormonen waarmee tamelijk precies de vruchtbare periode kan worden vastgesteld. Oudere mensen hebben een aanzienlijk lagere lichaams­temperatuur dan jongeren. Mensen met een blanke huid zijn wat koelbloediger (dus ook letterlijk) dan mensen met een andere afkomst.

Terwijl onze aarde langzaam maar zeker opwarmt, werden mensen de afgelopen eeuwen juist kouder. Een recente meting bij meer dan 150.000 personen wees uit dat we in de afgelopen 200 jaar ruim een graad kouder zijn geworden. De oorzaak lijkt een verminderde stofwisseling door een relatief inactieve levensstijl. Ook zou afname in het aantal chronische infecties ten opzichte van vroeger een rol kunnen spelen. Een eenvoudiger verklaring is dat we in de afgelopen decennia gemiddeld langer en dikker zijn geworden: hoe groter we zijn, hoe lager de temperatuur. Baby’s hebben een aanzienlijk hogere lichaamstemperatuur dan volwassenen en krijgen veel makkelijker koorts, ook al omdat ze nauwelijks kunnen zweten.

Er zijn subtiele verschillen in lichaamstemperatuur tussen verschillende organen. Spaanse onderzoekers toonden enkele jaren geleden aan dat de neus warmer wordt bij het vertellen van een leugen (ook wel een alternatief Pinocchio-effect genoemd).

Een lage omgevingstemperatuur is niet slecht voor de gezondheid. Virussen gedijen in winterse omstandigheden, maar het is een sprookje dat koude of tocht verkoudheid en griep veroorzaken. Verlagen van de kamertemperatuur is effectief tegen slapeloosheid. En een koude verblijfstemperatuur kan waarschijnlijk helpen om de stofwisseling wat op te krikken en zelfs lichaamsgewicht te verliezen. Kou stimuleert bruin vetweefsel om de lichaamstemperatuur op peil te houden en wat meer te verbranden. De Nederlander Wim Hof (‘iceman’) propageert al jaren dat ijsbaden werken om diabetes en infectieziekten te bestrijden.

Wellicht zijn minder rigoureuze interventies ook effectief en is het ietsje lager draaien van de thermostaat zowel goed voor de temperatuur van de aarde, als voor uw eigen gezondheid.

Marcel Levi is CEO van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Reageren? m.levi@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden