'Wij hopen dat ze die hondendrollen dan wel opruimen'

Amsterdam telt 20.371 geregistreerde honden. En dan wandelt nog heel veel illegaal spul rond. Foto Floris Lok Beeld
Amsterdam telt 20.371 geregistreerde honden. En dan wandelt nog heel veel illegaal spul rond. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Amsterdamse hondenbezitters betaalt geen hondenbelasting. De stadsdelen hebben het college van B en W gevraagd de belasting van 96 euro per hond per jaar dan maar helemaal af te schaffen. De hoop is dat de baasjes meer verantwoordelijkheidsgevoel zullen opbrengen en drollen zullen ruimen.

''Nu is de reactie vaak: die poep ruim ik niet op, want ik betaal toch al hondenbelasting,'' zegt Luc Sour van de dienst Openbare Ruimte van Westerpark. ''Als je dat argument weghaalt, zal op termijn een omslag in het denken ontstaan.''

Het afschaffen van deze belasting zal de gemeente 1,7 miljoen euro kosten. De stadsdelen hebben aangeboden daarvan de helft voor hun rekening te nemen. Volgens de stadsdelen kan Amsterdam zijn geld en energie beter in streng optreden tegen hondenpoep steken dan in de administratieve rompslomp van zo'n belasting. Je kunt beter wijzen op het gebruik van poepzakjes dan dure uren inruimen voor het controleren van penningen. Onbegonnen werk immers met zo veel honden.

Amsterdam telt 20.371 geregistreerde honden. En dan wandelt nog heel veel illegaal spul rond. Ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft een hond. Op 409.442 Amsterdamse huishoudens zou dat neerkomen op bijna 41.000 honden - het dubbele dus.

Sour: ''De hondenbezitters hebben gemerkt dat ze nooit worden gepakt. Ze zijn bereid een boete van tweehonderd euro te riskeren. En als ze dan toch worden gecontroleerd, zeggen ze dat ze het dier nét hebben aangeschaft en dat ze het nog moeten inschrijven.''

Westerpark - goed voor 833 geregistreerden en een heleboel dagjeshonden - stelde in 2003 een speciale ambtenaar fulltime aan voor 'de hondenproblematiek'. Het stadsdeel bezit ook twee poepzuigers, die vorig jaar 4600 liter poep opslorpten, waarvan vooral vanwege het Westerpark een goed deel van 'importhonden' was. 58 procent van de honden in het Westerpark komt van buiten, ruim een derde uit het Centrum. Daar is allemaal onderzoek naar gedaan.

Sour wil wel gezegd hebben dat Westerpark niet uit is op een hondenboycot. Integendeel. ''Wij hebben niets tegen honden. Ze hebben een grote sociale functie, het is een huisvriend. Een kindje, dat willen we niemand afpakken. De hondenbezitters moeten alleen de poep opruimen - meer niet.''

Overigens zijn de stadsdelen niet unaniem voor het afschaffen van de hondenbelasting. Bestuurder Emile Jaensch van Zuidoost vreest dat mensen nog gemakkelijker een hond zullen aanschaffen. Zijn collega Harm-Jan van Schaik (Noord) - met 4769 honden recordhouder onder de stadsdelen - wil er financieel niet op achteruitgaan. Hij steekt het geld dat Noord bij wijze van compensatie aan de gemeente zou moeten betalen liever in het aanpakken van het poepprobleem.

Wethouder Marijke Vos heeft beloofd het voorstel de hondenbelasting af te schaffen, in het college te bespreken. Wordt vervolgd. (MALIKA SEVIL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden