PlusDAM Prijs

'Wij geven economische waarde aan plastic ­afval'

Zes bedrijven strijden om de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Plastic Whale vist zwerfvuil uit de gracht.

Marius Smit van Plastic Whale: 'Toeschouwers staan vaak te applaudisseren, het is dankbaar werk'Beeld Ivo van der Bent

Van Lego kun je alles maken en voor petflessen geldt min of meer hetzelfde. De plasticvissers van Plastic Whale hebben uit tot keihard schuim verhitte petsnippers al negen sloepen gemaakt, schepen die in Amsterdam worden gebruikt om zwerfvuil uit de grachten te vissen. Maar volgend jaar zijn de petflessen uit het grachten­water grondstof voor kantoormeubilair.

Zo veelzijdig is dat plastic, ook al wordt het als oud vuil weggegooid. Van petschuim wordt straks ook het tafelblad gemaakt. Daar overheen komt petvilt. Die zachte bekleding wordt dan weer afgedekt met een beschermlaag, ook weer van pet. "Als je het strijkt, wordt het een soort leer," demonstreert Marius Smit, alweer zes jaar geleden de oprichter van Plastic Whale.

Grachtenplastic
De deze week aangekondigde meubellijn van grachtenplastic is een nieuwe stap en laat precies zien waar het Plastic Whale om te doen is. "Wij geven economische waarde aan plastic ­afval." Door er meubels van te maken, dus. Een nog grotere plasticvisvloot op de grachten zou overdreven zijn. En Plastic Whale wil ook in het buitenland aan de slag, waar de vervuiling van plastic afval een nog veel groter probleem is dan in Amsterdam.

Het kantoormeubilair krijgt waarde door het verhaal erachter, legt Smit uit. De grondstof voor de bureaus en stoelen die de duurzame meubelfabrikant Vepa gaat maken, komt van kunststoffen die anders onherroepelijk zouden eindigen in de 'plasticsoep' die door de Stille Oceaan drijft.

Voor de toekomst denkt Smit ook al over nieuwe plastics die een goed verhaal zouden opleveren. "Van Balinees strandplastic of Mumbaiaans baaiplastic." In lijn met het ideaal van de circulaire economie zijn de meubels aan het einde van hun levensduur eenvoudig te recyclen.

Iets leuks, maar ook iets goeds
Het is een mooi verhaal, zoals eigenlijk de ontstaansgeschiedenis van Plastic Whale meteen tot de verbeelding spreekt. Op reis door Azië verbaasde Smit zich over de plasticvervuiling, daar wilde hij graag wat aan doen. Terug in Amsterdam besloot hij een boot te bouwen van plastic afval en hij omringde zich met enthousiaste medestanders. Tot besluit gingen ze de gracht op om zwerfvuil op te dreggen. "Zo is het plasticvissen ontstaan, als een idee voor onze vrijdagmiddagborrel. Uiteindelijk is dat veel groter geworden dan het bouwen van de boot."

Meteen in 2011 organiseerde Plastic Whale zijn eerste evenementen en gingen er 1200 mensen op 72 boten door de grachten. Het is precies waar bedrijven vandaag de dag naar op zoek zijn voor teambuilding en andere bedrijfsuitjes. "Bedrijven willen iets leuks, maar meteen ook iets goeds doen tegenwoordig."

Vooral daar verdient Plastic Whale aan, inmiddels heeft Smit zeven collega's. "Er zijn al meer dan tweehonderd bedrijven meegeweest, duizenden mensen. Maar via onze stichting gaan we ook met schoolkinderen het water op. Dit jaar zijn ook al 1500 leerlingen van groep 7 en 8 met ons mee geweest, voor niks." Want het plasticvissen confronteert de deelnemers ook met hun lichtzinnige omgang met afval.

Dankbaar werk
Toeschouwers ook, trouwens. "Ze staan vaak te applaudisseren. Het is dankbaar werk." En dan is er nog de media-aandacht: het tafereel van de plasticvissers tegen de achtergrond van de schilderachtige grachten is mediageniek - onlangs waren ze nog op de Koreaanse televisie.

Dat ze in één oogopslag laten zien hoeveel rommel we elke dag weer laten rondslingeren, Smit vermoedt dat Plastic Whale daarmee nog de grootste impact heeft. Het opruimwerk zelf is mooi meegenomen, Waternet doet immers ook zijn best.

Toch heeft Plastic Whale dit jaar al 40.000 flessen binnengehengeld. Vorig jaar waren het er ook al 25.000. Alleen al vanwege het nieuwe kantoormeubilair zal dat niet minder worden. In een tafel gaan al zo'n 1000 flessen.

Dit is de tweede aflevering in een serie over de genomineerden van de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Stemmen kan tot en met 21 november op www.amsterdam.nl/damprijs

Lees ook de vorige aflevering
Deel 1: 'DGTL is duurzamer dan een weekend thuisblijven'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden