‘Wij baby… babyboemelaars, naoorlogse klootzakken’

PlusTheodor Holman

“Er was op de tv een jongen – ik weet zijn naam niet meer, maar het was iets met Ruft of Tuft of zo, en het was in het programma Den Haag Vandaag, of Brandpunt, je weet wel, zondagochtend – en die vond dat wij baby… babyboemelaars, naoorlogse klootzakken, eigenlijk minder democratische invloed moesten hebben, omdat wij, ouderen, niet goed meer bij ons hoofd zijn. Dat was bewezen, zei hij steeds. Hij had namelijk zijn eigen voetnoten meegenomen naar Het Capitool. Dus alles was wetenschappelijk verantwoord.”

“Ja, hij heeft wel gelijk. Ik zag het programma. Ik kon het alleen niet helemaal volgen. Was hij nu te dom, of ik? Zal ik wel zijn. Dus zijn wetenschappelijke voetnoten kloppen.”

“Wij ouderen moesten, hoorde ik, meer belasting betalen, ons huis inleveren, sneller sterven, en we mogen ook al niet meer vliegen, geen vlees eten, niet meer op vakantie gaan, niet meer autorijden. Leve de oude dag.”

“Ja. Wij hebben het verpest voor de jeugd, omdat we altijd goed voor onszelf hebben gezorgd, zei die. En nu zitten zij opgescheept met een klotemilieu, en ze kunnen geen huis kopen van een ton en wij zijn de schuld van brexit. Allemachtig wat waren en zijn wij fout.”

“Dus we hebben het verpest omdat we onze kinderen pianoles hebben gegeven, op het gymnasium hebben laten zitten en twee masters hebben laten halen…”

“Nee, je begrijpt het niet! Ze kunnen geen huis kopen in Amsterdam. En ze hebben het gevoel dat ze in een vuilniszak leven en dat komt omdat wij vroeger verkeerd hebben gestemd.”

“Ik heb inderdaad vroeger verkeerd gestemd, hahaha…”

“Ja, ik ook, haha!”

“Dus ze hebben gelijk dat het onze schuld is dat zij in die vuilniszak leven.”

“Die ene jongen, die Joop van Tijn zeg maar, vond ik wel goed.”

“Ja, ik geloof het wel…

Kan me niet meer herinneren. Bewezen ouderdoms­domheid… Is het trouwens erg als we niet meer mogen stemmen?”

“Nee. Als wij niet stemmen, is de kans groot dat links eerst groter wordt dan rechts, en dat daarna rechts groter wordt dan links.”

“Precies. Wij leven trouwens nu wel in een tijd dat zwart opgezet wordt tegen wit, vrouw tegenover man, homo’s tegen hetero’s, lbghi’ers tegen homo’s, arm tegen rijk, jongeren tegen ouderen en omgekeerd.”

“Ach ja. De cynische lach van een oudere is de mooiste lach die er is.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden