Wietfestival definitief niet in Westerpark

Cannabis Bevrijdingsdag kan niet meer terecht in het Westerpark: te groot, vindt stadsdeel West. Als alternatief wordt het Rembrandtpark genoemd, maar de organisator overweegt Amsterdam dan maar helemaal te verlaten.

Bezoekers tijdens een van de vorige edities van het Cannabisbevrijdingsfestival Beeld Amaury Miller
Bezoekers tijdens een van de vorige edities van het CannabisbevrijdingsfestivalBeeld Amaury Miller

Een motie in de deelraad voor behoud van het festival in het Westerpark werd gisteravond afgewezen. 'Het festival hoort in Amsterdam thuis. Maar dat kan niet langer in het Westerpark,' zei Bram Gerrits van GroenLinks in reactie op de motie.

Gerrits en stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer wezen op de gesprekken die het stadsdeel vanwege het grote aantal klachten over de druk op het Westerpark heeft gevoerd met omwonenden en andere betrokkenen. Zaken als geluidsoverlast en een grasmat die vooral in juni te lijden heeft onder het grote aantal bezoekers, vormden een bron van irritatie bij omwonenden.

Uitkomst van die gesprekken: vanaf 2014 mogen alleen nog in mei en juli evenementen worden georganiseerd. De andere maanden zijn bestemd voor recreatie. Circus Zanzara en het Verhalenfestival konden naar het Beeldenveld worden verplaatst. Het Cannabisfestival is daarvoor echter te groot.

'De wereld draait buiten' stond vorig jaar met zijn eerste editie op het terrein. Vijftienduizend man. Ja, dan is je gras kapot,' zegt Derrick Bergman, secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), dat het festival organiseert. 'Wij staan er al vier jaar, hebben vijfduizend man en de hele buurt kan gratis komen.'

Schande
Volgens Gabi Choma (SP), die samen met D66 en De Groenen de motie indiende, is er geen enkele sprake van overlast en staat de buurt eerder positief dan negatief tegenover het festival. Maar Kuitenbrouwer zwicht niet: 'Als ik één uitzondering maak voor een festival omdat de raad er sympathiek tegenover staat, heb ik geen enkel weerwoord tegen een ander festival.' Ook een tweede motie van de SP om het Westerpark toegankelijk te houden voor kleinschalige evenementen strandde.

Als nieuwe locatie werd het Rembrandtpark aangewezen, maar Bergman voelt zich niet welkom meer. 'In het eerste overleg waarin wij hoorden dat we niet meer konden komen, vroegen we of mei dan een optie was. Onbespreekbaar.' Hij overweegt het festival naar het zuiden van Nederland te verplaatsen: 'Wij horen in het Westerpark. Je kunt wel stellen dat andere festivals ons zijn gevolgd. We hebben er als alcoholvrij festival vier jaar zonder overlast gezeten en sindsdien is die hele festivalclan volgelopen. Dit is een schande voor Amsterdam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden